”Blåljuskollen Haninge”: ”Baseboll-män” sade sig jaga clowner

Mitt i har tidigare skrivit om nystartade Instagram-konton där ungdomar i Haninge utklädda till clowner tycks skriva var de rör sig. "De samlades tydligen bland annat på måndagskvällen vid Haninge centrum, men vi fick inga polisuppdrag dit på grund av detta", säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
Mitt i har tidigare skrivit om nystartade Instagram-konton där ungdomar i Haninge utklädda till clowner tycks skriva var de rör sig. "De samlades tydligen bland annat på måndagskvällen vid Haninge centrum, men vi fick inga polisuppdrag dit på grund av detta", säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
"Baseboll-män" sade sig vara ute efter clowner i Haninge, bostadsinbrotten fortsätter – och så har backspeglar stulits igen. Här är "Blåljuskollen Haninge" onsdag.

Bostadsinbrotten fortsätter i Haninge
Fem bostadsinbrott har polisanmälts i Haninge från och med helgen till och med tisdagskvällen, uppger Haningepolisen. En adress i Vendelsö, en adress i Tungelsta och en adress i Handen utsattes gångna helgen.
På tisdagen anmäldes ytterligare två bostadsinbrott: ett på Stora hundens gata i Brandbergen, och ett lägenhetsinbrott i centrala Handen.

– Kameralarmet gick vid 19.45 på tisdagskvällen för bostaden på Stora hundens gata. Vaktbolaget såg via larmet personer inne i bostaden vad jag förstår. Men det fanns ingen gärningsman på plats när polisen kom fram till huset. Det är oklart vad som tillgripits i nuläget, men en teknisk undersökning ska genomföras, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.
Någon gång under tisdagen ska inbrottet på Sleipnervägen skett.
– Det är oklart vad som stulits. Målsägande ska återkomma, säger Lars-Göran Rehn.

Flera backspeglar stulna – igen
För några veckor sedan slog gärningsmän till och stal flera backspeglar från BMW- och Mercedesbilar. Natten mot onsdag har de slagit till igen – och polisen misstänker att gärningsmännen i flera fall slagit till mot samma bilägare som förut. Det är återigen BMW- och Mercedesbilar som utsatts.

Det är Vallavägen i Handen som drabbats.
– Flera har ju fått backspeglar reparerade, och det värkar nu som att de i en del av fallen fått dem stulna igen, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
Polisen uppskattar att uppemot 10 bilar utsatts under natten.  Det är väldigt svårt att förebygga brotten för den enskilda bilägare som saknar garage.
– Det är backspegeln eller glaset i backspegel som stjäls. Detta är ju ett nationellt problem och det ska komma riktlinjer om hur man jobbar med det. Vi får se vad det innebär. Det är ju stora värden det handlar om.

Läs mer: ”Haningeclowner” berättar på sociala medier hur de skräms


Stoppades med basebollträ: ”Sade de skulle jaga clowner”
Ingen har nog undgått att clownhysterin även intagit Haninge. Nu menar Haningepolisen att man nåtts av indikationer på att några personer i Haninge ger sig ut för att misshandla folk som klätt ut sig till clowner. Ett exempel har nu inträffat, där två personer själva sagt att de varit ute efter clowner. Men polisen menar att uppgifterna från personerna är tveksamma.
– Natten mot tisdag vid 3-tiden stoppade en patrull ett fordon i Brandbergen. I fordonet fanns två män mellan 20 och 25 år. Det fanns en hel del gatustridsvapen i bilen, som basebollträn och kolsyrevapen, som togs i beslag. I våra uppgifter framkommer att de två  var ute efter att jaga clowner. De två misstänks nu för brott mot knivlagen. Men jag tror att jakten på clowner mest var en ursäkt, att de var ute för att göra något helt annat, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

– Vi inom polisen vill ju helst inte hålla på med detta. Men clownerna skrämmer tydligen ungdomar på kvällarna i Haninge, en av våra ungdomsutredare menar att det finns en riktig oro för dem. Men vår ledningscentral sållar i ärendena, och enligt våra patruller tar detta inte så mycket resurser från oss. Vi hoppas att fenomenet snart dör ut, men det håller i sig än, säger Lars-Göran Rehn.