Blåljuskollen: Våldtäktsförsök och ofredande

En man i 50-årsåldern misshandlade en 16-årig ungdom intill Västerhaninge station.
En kvinna utsattes för ett våldtäktsförsök vid Västerhaninge station.
Man försökte tvinga med 14-årig flicka in i bilen, kvinna utsatt för våldtäktsförsök vid Västerhaninge station, ungdomar sköt med grön laser mot helikopter i Vendelsö – och nytt bostadsinbrott. Här är Blåljuskollen Haninge, med helgens blåljushändelser.

Bostadsinbrott i Vendelsö

På torsdagskvällen mellan klockan 18 och 20, anmäldes ett bostadsinbrott på Djurgårdsvägen i Vendelsö.

En teknisk undersökning påbörjades.

– Ett fönster hade brutits upp och det var stökigt inne i bostaden. Teknik- och elutrustning, smycken och någon kamera hade försvunnit, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Man försökte dra in flicka i bil i Västerhaninge

Vid 22.20 på lördagskvällen ska en okänd man i en bil på Stationsvägen i Västerhaninge, plötsligt gått ur bilen och gått fram till en 14-årig flicka som gick längs vägen, och försökt dra in henne i bilen.

– Hon lyckas ta sig loss enligt sin anmälan, allt avbryts och mannen åker därifrån, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

De enda signalementen polisen fått är att mannen ska ha varit lång. Inga vittnen fanns på platsen.

– Kanske ytterligare uppgifter kommer fram. Fallet rubriceras som ofredande, säger Lars-Göran Rehn.

Helikopter besköts med grön laser

Vid 21.50 på söndagskvällen ska tre ungdomar mellan 12 och 14 år skjutit med grön laser, och framförallt mot en helikopterförare på Vendelsömalm.

– Det handlar om brott mot vapenlagen, och brott mot strålskyddslagen. Det är ju inte bra för helikopterförarens ögon om de träffats.

Händelsen inträffade i området Vendelsömalmsskolan/”Vendelsömalmsgropen”.

Ungdomarna identifierades av polisen, och laserpekaren togs i beslag.

– Det framgår i dagsläget inte om detta handlade om en privat helikopter eller inte, eller på vilken nivå helikoptern var när ungdomarna sköt, säger Lars-Göran Rehn.

Våldtäktsförsök vid Västerhaninge station

Vid 23.45 på söndagskvällen blev en kvinna i 30-årsåldern, som precis gått av tåget från Stockholm, utsatt för ett våldtäktsförsök av en annan resenär vid Västerhaninge station.

Redan på vägen från city till Västerhaninge hade mannen, som gick av samma tåg, varit väldigt närgången mot kvinnan.

– Han satte sig väldigt nära henne, och hon kände obehag av det. När hon kliver av tåget i Västerhaninge försöker hon småskynda hemåt, men han hinner ikapp henne, tar tag i hennes armar och försöker hålla fast henne. Han blottar även sitt könsorgan för henne, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Kvinnan skrek i samma sekund, och lyckades springa ifrån honom.
– Hon vet inte vart mannen tog vägen. Händelsen rubriceras som försök till våldtäkt, säger Lars-Göran Rehn.

Kan det vara samma man som försökte dra in en flicka i bilen på Stationsvägen i närheten kvällen innan?

– Det behöver inte vara det. I första fallet kom ju mannen med bil, i detta fall med tåget. Det är tveksamt, men också jättesvårt att veta. Vi har väldigt svaga signalement i dagsläget. Övervakningsfilm från stationen finns ju, och mannen kan ha fastnat där.

– Men det är inte bra att otryggheten för kvinnor varit så stor denna helg i Haninge. Det känns sådär, säger Lars-Göran Rehn.