Välj ditt område
Bo Björklund vid Södertörns brandförsvar är positivt inställd.
Bo Björklund vid Södertörns brandförsvar är positivt inställd.
Bo Björklund.
Bo Björklund.

Ny typ av blåljusvarning ska ge ökad trygghet

Nyheter En ny varningssignal till bilister som behöver flytta på sig för att ge fri lejd till utryckande fordon kommer att användas i skarpt läge i vår.
– Det ser positivt ut, säger Bo Björklund vid Södertörns brandförsvar.

Med start under våren kommer bilister i Stockholm vara med om en ny upplevelse när de är ute och kör.

Via bilstereon kommer man få ett meddelande om att köra till sidan och lämna vägen fri för utryckningsfordon. Bakom projektet står tre KTH-studenter.

– Det är klart att det är nervöst, men vi är säkra på att vår teknik fungerar, säger 23-åringen Alex Hedberg från Trångsund som tillsammans med jämnårige stockholmaren Mikael Erneberg och Florian Curinga från Korsika utvecklat den tekniska innovationen.

Det fungerar genom att utryckningsfordonet skickar ut en signal till påslagna bilstereors RDS-system, varpå ett meddelande ljuder i högtalarsystemet. Som när en radiosändning bryts för trafikmeddelande.

– Exakt vad är inte specificerat, men något i stil med ”Varning för utryckande fordon. Var vänlig ge fri väg”. Varningen tas emot oavsett om föraren lyssnar på radio, cd, Spotify via aux eller blåtand, berättar Alex Hedberg.

Ett kafé med radion i gång kommer alltså inte att påverkas av signalen, och inte heller cyklister som rör sig i trafiken. Utan bara bilar med stereon påslagen.

Bo Björklund är teknisk chef på Södertörns brandförsvar. Där kommer man att testa systemet under 2017 och han välkomnar nymodigheterna.

– I dag sitter många i sina bilar med telefon och radio och har ingen uppfattning om vad som händer omkring dem, så kan man få hjälp med få deras uppmärksamhet så är det positivt, säger han.

Det är inte bara i själva utryckningsfasen som det nya systemet kan underlätta räddningstjänstens arbete, utan även när man är på plats för att arbeta vid trafikolyckor. Genom att skicka ut signalen från en brandbil på plats vid en olycka nås bilister av meddelandet innan de kommer fram till olycksplatsen. Något som kan bidra till ökad trygghet för räddningstjänstens personal.

– Vi hinner inte sätta ut så många varningsljus och koner och det är när vi arbetar med trafikolyckor som vi märker att många bilister är ouppmärksamma, säger Bo Björklund.


LÄS MER: Nytt fordon ökar säkerhet för räddningstjänst


Polisens perspektiv: Så här såg det ut när polisen ryckte ut till Astrid Lindgrens barnsjukhus förra året.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

Hemtjänst stal guldtand från åldring

Nyheter

2022 ska nya Lidingöbron stå klar

Nostalgi

Vi hittade Tenstakvinnan – får namn i arkivet

Nyheter

Tjuvar låste in flicka som var ensam hemma

Reportage

Kula och diskus är 85-åriga Arts nya hobby

Nyheter

Glasskioskerna i Kungsan kan räddas