Lek och lär bland björnar och spindlar

"Den arga björnen" väntar på upphämtning för att möta besökarna under höstlovsveckan.
"Den arga björnen" väntar på upphämtning för att möta besökarna under höstlovsveckan.
En gigantisk skalbagge, en arg björn och det enda levande djuret, Emilia. Det är några av sakerna du kan upptäcka när höstlovsveckan drar igång på Naturhistoriska riksmuseet.
– Vi vill aktivera och interagera med besökarna, säger Caroline Borgudd, kommunikatör.

Fredagen den 27 oktober kickar Naturhistoriska muséet igång höstlovsveckan med kvällsöppet. I entrén kommer bland annat två fladdermöss och fågelspindeln Emilia, ta emot besökarna.

AOS fick en specialvisning i källaren, där fler uppstoppade djur väntar på att komma upp till allmän beskådan. Daniela Kalthoff, intendent för djursamlingen, är en av forskarna i ”Forskarfnatt” som guidar utifrån sin expertkunskap. Hon börjar med att visa oss fladdermössen som står i burkar fyllda med sprit.

Daniela Kalthoff visar oss arkiven på Naturhistoriska.

Daniela Kalthoff är biolog och paleontolog (expert fossila djur och växter) som visar oss arkiven på Naturhistoriska. Foto: Helena Boman Brodie

– Det här fina djuren ska få komma upp. En svensk långörad fladdermus, kopparfladdermus, med mikroekolod och en liten flygande hund, från Indonesien. Den är fruktätare, så den behöver inget ekolod, säger hon.

Fladdermössen ska få komma upp till entrén lagom till Halloween.

Fladdermössen ska få komma upp till entrén lagom till Halloween. Foto: Helena Boman Brodie

”De stoppade upp dem så”

Den arga björnen var egen inte arg.

Den arga björnen var inte arg. Foto: Helena Boman Brodie

Samlingarna på Naturhistoriska består av gigantiska 11 miljoner föremål.  ”Den arga björnen” är en brunbjörn som ska upp till entréhallen. Där ska han välkomna besökarna till utställningen ”De svenska djuren”. En utställning som barn kan gå tillsammans med nattvakten som guide och med ficklampor i händerna, under ”Kvällsöppet”.

Björnen med ett mer naturligt beteende som spejar över sitt revir.

Björnen med ett mer naturligt beteende som spejar över sitt revir.

 

Daniela Kalthoff berättar att ”Den arga björnen” inte var så aggressiv som den ser ut.

– Den är skjuten 1834. På den tiden brukade man dramatisera djur. De stoppade upp dem så att de skulle se skrämmande och arga ut.

Daniela pekar på en annan björn och säger att den har ett mer naturligt utseende. Den sköts av Oscar II 1872, och nu står den i källaren med ett vänligt, lugnt ansiktsuttryck och spejar över sitt revir.

De uppstoppade djuren används inte enbart som museiföremål, utan forskarna tar pälsprover, färgtecknings- och vävnadsprover för genetiska analyser.

– Om vi tar brunbjörnarna till exempel, så försöker vi identifiera olika typer av björn, vilka genetiska arter det är och var populationerna levt och lever. Vi undersöker också vad de har ätit och om födan har ändrats med klimatpåverkan.

Fågelspindeln Emilia, enda levande djuret

Fågelspindeln Emilia är museéts enda levande djur. Niklas Apelqvist, intendent för insekter, har fått ta över henne från en annan forskare. Hon har ömsat skinn genom åren och de har bevarat alla hennes ”kostymer”, vilket gör det möjligt att se hur hon växt från en liten spindel till den stora Tarantela hon är idag.

Emilia har ömsat skinn med jämna mellanrum sedan födseln.

Emilia har ömsat skinn med jämna mellanrum sedan födseln. Foto: Helena Boman Brodie

Bland insekterna finns också världens största och minsta skalbagge. Den största, Titanus Gigantus kan man enbart hitta i Franska Guyana, norra Brasilien och Surinam. Niklas Apelqvist har själv fångat in varelsen.

– Vi satt med lampor på kvällen i Amazonas och så kom hon flygande. Då tog vi henne, säger han med ett leende.

Han berättar att den var lätt att fånga. Det gäller att ta ett säkert grepp över ryggen så har man den.

Världens största och minsta skalbagge. Men vad är det för bagge i mitten?

Världens största och minsta skalbagge, Ehnströms fjädervinge. Men vad är det för bagge i mitten? Foto: Helena Boman Brodie

Tanken bakom höstlovsveckan, enligt personalen är att interagera med besökarna så mycket som möjligt. En utställning där dina barn säkert kan stanna ett tag är  ”Djuret och människan” som handlar om människokroppen, hur och varför vi ser ut och fungerar som vi gör. Leksugna barn kan jämföra sig själva med hur djuren fungerar vid olika aktivitetsstationer.

Att hoppa som en hare - en av aktivitetsstationerna.

Att hoppa som en hare – en av aktivitetsstationerna. Foto: Martin Stenmark, Naturhistoriska riksmuseet

I skaparverkstaden kommer Kim Gustavsson att möta upp för halloweenpyssel med spindeltema. Här används mycket återvunnet material såsom äggkartonger, kastanjer, lera, toarullar och pompoms.

Spindlar kan göras på olika vis. Men hur många ben har de egentligen?

Spindlar kan göras på olika vis. Men hur många ben har de egentligen? Foto: Helena Boman Brodie

– Vi vill förmedla kunskap och öka intresset på ett kreativt sätt. Samtidigt som vi pysslar, ställer vi frågor om spindlar. Det är ett personligt möte där föräldrar och barn kan göra något tillsammans. Ja, hur var det nu, hur många ben har spindeln egentligen?

Höstlovsvecka på Naturhistoriska riksmuseet

Vad: Flertal olika utställningar och events under veckan. Bland annat:

Fredag den 27 oktober: Kvällsöppet – guidad visning av nattvakten med ficklampa/De svenska djuren varg, älg och björn, Tema – spindlar & fladdermöss, visning av Tornrummet, fotoutställning Nature Illusions, bar med mat och dricka, musik etc.

Resten av veckan: Forskarfnatt, Dino-Doris – Expedition bland dinosaurierna, Skaparverkstaden, filmvisning på Cosmonova och mycket mer.

När: Fredag 27 oktober – söndag 5 oktober

För mer detaljerad information, tider och priser: http://www.nrm.se/besokmuseet/pagang/kalenderhandelser/hostlovmedspindlarochfladdermoss.9005076.html?date=2017-10-29

Alla utställningar förutom Tornrummet, Skaparverkstaden och Cosmonova är gratis.

Extratips: 

Cosmonova:

A Beutiful planet – Spännande film för hela familjen. Den handlar om en rymdstation och hur de lever där, men också om hur man kan se på jorden och dess förändringar, politiskt och geologiskt. Berättarröst av bland annat Clara Henry.

Djurfilmen – För de minsta