Bland kobbar och skär i Vasastan

Axel Sjöbergs målningar.
Axel Sjöbergs målningar.
Axel Sjöbergs målningar.
Axel Sjöbergs målningar.
Axel Sjöbergs målningar.
Axel Sjöbergs målningar.
Sven-Harrys museum i Vasastan.
Sven-Harrys museum i Vasastan.
Axel Sjöbergs målningar.
Axel Sjöbergs målningar.
Skärgården var ingen plats för lata semesterfirare under början av 1900-talet. I en ny utställning på Sven-Harrys museum får besökaren ta del av målaren Axel Sjöbergs skildringar av det slitsamma skärgårdslivet.

Den 8 december fyller Sven-Harry Karlsson 85 år. Vad önskar sig en av Sveriges främsta konstsamlare med ett eget guldskimrade museum i födelsedagspresent? Jo, en utställning med tavlor från en av Sverige största skärgårdsmålare.

– Sven-Harry har önskat sig utställningen, han har hela livet varit skärgårdsseglare, säger Olle Granath, kurator på utställningen ”Bland kobbar och skär” med målningar av Axel Sjöberg.

Axel Sjöberg var en av Sverige stora skildrare av skärgården under början av 1900-talet. Han tillbringade mycket tid på Långviksskär och senare Sandhamn där han levde tills han dog år 1950.

Hans mentor var Carl Wilhelmsson och han tillhörde en yngre generation av målare i Konstnärsförbundet där målare som Bruno Liljefors, Carl Larsson och Anders Zorn var medlemmar. Under början av 1900-talet var skärgården inte bara en tillflyktsort för avkoppling vid klipporna utan för fiskebönderna var livet bland kobbar och skär slitsamt.

– Hans måleri skildrar de bofasta arbetarnas slitsamma liv med skärgårdssysslor och jakt och fiske. Det finns ett stort dokumentärt värde i hans målningar. Det är väldigt många människor som har ett förhållande till skärgården och hans bilder ger ju ett tillfälle att se skillnaderna i hur skärgårdslivet såg ut för 120 år sedan och hur det ser ut idag.

Olle Granath pekar framförallt på Axel Sjöbergs känsla för de stora formerna i landskapet. Han målade med flera tekniker men det är framförallt hans styrka som akvarellist som utställningen tar fasta på.

– Han var en väldigt duktig kolorist och han skissade väldigt mycket. Han var skicklig på akvarell och vi kommer att visa nästan 100 av hans akvareller, säger Olle Granath.

Axel Sjöberg-utställningen på Sven-Harrys museum slår upp dörrarna för besökare den 10 december och pågår fram till den 12 februari.