ANNONS

”Blanda studenter och nyanlända i modulbostäderna”

Lotta Edholm
Lotta Edholm (L) vill blanda studenter och personer med uppehållstillstånd.
En del av modulbostäderna för nyanlända bör gå till studenter. Det föreslår Liberalerna i en motion.
ANNONS

Stockholms stad har planer på att bygga 3 000 lägenheter i modulhus för nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. För 1 700 av dem finns förslag på platser runt om i staden, medan resterande 1 300 fortfarande är på planeringsstadiet. Av de 1 300 lägenheterna bör 20 procent öronmärkas åt studenter, enligt en motion från Lotta Edholm (L).

Syftet är dels att underlätta integrationen av nyanlända, dels att minska bostadsbristen för studenter.

– För en god integration måste människor kunna mötas. Det här är ett förslag för att öka integrationen och få fram fler boenden för studenter. Studenter behöver bara bo i studentboende en begränsad tid under sina studier, så det är en grupp som temporära modulboenden kan fungera mycket bra för, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Om studenter och nyanlända blandas minskas risken för att dem som bor i modulbostäderna blir isolerade från resten av samhället, tror Lotta Edholm. Tidig kontakt med det etablerade samhället kan dessutom underlätta vägen in på arbetsmarknaden, enligt motionen.

Liberalerna föreslår också att en del av de nya modulbostäderna placeras i innerstan.

Modulhusen byggs med tillfälliga bygglov och syftet är att snabbt få fram bostäder åt nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Karin Wanngård (S) är finansborgarråd och ansvarig för modulbostäderna. Hon säger i en skriftlig kommentar att det är för sent att planera för studentbostäder nu.

– Det man ska komma ihåg är att vi har blivit anvisade av regeringen att lösa detta under en väldigt snäv tidsram. Ska man lyckas med det så går det i det här läget inte att göra den typen av stora förändringar, säger hon.

Karin Wanngård säger dock att hon i framtiden gärna samarbetar över blockgränserna när det gäller modulbostäder.

ANNONS

– Lottas förslag om fler modulbostäder kan vi säkert diskutera lite längre fram. Alla goda krafter behöver hjälpas åt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.