Blandade känslor kring klimatstrejken

Idag hakar fler på Greta Thunberg och klimatstrejkar på Mynttorget.
Idag hakar fler på Greta Thunberg och klimatstrejkar på Mynttorget.
Söderortsskolorna är positiva till dagens klimatstrejk – förutsatt att en ledighetsansökan skickats in på rätt sätt.
Men intresset bland eleverna verka variera menar rektorerna.

Idag, fredag, arrangeras Global Strike for Future på Mynttorget i Stockholm. En skolstrejk för klimatet under parollen Fridays for Future som den nu fredsprisnominerade Greta Thunberg var först med att införa.

Varierat intresse

På ett trettiotal andra svenska orter från Lund i söder till Luleå i norr kommer det att klimatstrejkas under dagen. I Stockholm inleds dagen med en marsch från Sergels torg till Mynttorget där manifestationen äger rum. Men hur många av Söderortseleverna som kommer att delta i manifestationen verkar variera.

– Jag har inte fått några indikationer alls om att eleverna på vår skola kommer att klimatstrejka, säger Anna Hoffsten som är rektor på Bredängsskolan.

På Farsta grundskola verkar dock intresset vara större.

– Vi har pratat mycket om klimatstrejken och sagt att vi kommer att ge de elever som vill gå ledigt – förutsatt att det skickar in en ledighetsansökan. Jag tycker att det är positivt att våra elever vill engagera sig, säger rektorn Cahtrine Sahlsten.

Sju av tio oroliga över klimatet

En Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Naturskyddsföreningen visar att Sveriges barn och unga känner stor oro för vad som kommer att hända med miljön och klimatet. Sju av tio är oroliga över framtiden. Lika många tycker att politikerna inte gör tillräckligt för klimatet idag.

På Kärrtorps gymnasium finns en vilja att engagera sig i dagens klimatstrejk men många är oroliga över frånvaron som kommer på köpet.

– Det är inget konstigt att eleverna får frånvaro om de väljer att delta i klimatstrejken och inte vara i skolan. Däremot har vi försökt att inte lägga några avgörande examinationer under dagen och dessutom ha överseende med frånvarotimmarna när det kommer till att rapportera till CSN eller inte, säger rektorn Pernilla Ericols och fortsätter.

– Vi kommer inte att stoppa några elever som vill engagera sig. Känner man att det är viktigt och kan stå för det man strejkar mot kan jag tycka att det är värt det.

Utbildningen går först

Alla skolor är dock inte lika förstående som Kärrtorps gymnasium. På Engelska skolan i Älvsjö är inställningen att eleverna ska vara i skolan och inte på Mynttorget under dagen. Istället för att strejka kommer man öppna upp för diskussioner om klimatet i klassrummet. I Stureby är man inne på samma spår.

– Skoltiden är värdefull och planerad in i minsta detalj. Vill man delta i klimatstrejken får man ansöka om ledighet. Sen kan det vara så att någon av våra lärare valt att ha med strejken i undervisningen. Då är det såklart okej, säger Sturebyskolans rektor Martin Widholm.

Greta Thunberg demonstrerar på Mynttorget utanför riksdagen

Idag hakar fler på Greta Thunberg och klimatstrejkar på Mynttorget.

Efter att Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen och skolstrejkade för klimatets skull i augusti förra året har liknande initiativ spridit sig över hela världen. Inför dagens strejk väntas 105 länder och 1659 städer delta.

Fakta

Program: Global Strike for Future

  • 8.00-15.00 Klimatstrejken vid Mynttorget.
  • 10.45 FFF-grupperna talar (writersforfuture, teachersforfuture, psycologistforfuture mfl).
  • 12.10 Musik av Smith & Thell.
  • 12.20 Tal av Greta med fler skolstrejkare. Tyst minut.
  • 12.30 Meteorolog Martin Hedberg.
  • 12.40 Musik av bl a Petra Marklund, Menke, Tjuvjakt.
  • 14.00 Choirs For Future – Sjung för klimatet.
  • 14.20 Avslutande ord från konferencierer.

 

  • 11.30 Uppsamling vid Sergels Torg för klimatmarsch till Mynttorget.
Källa: Global Strike for Future