Blandade känslor kring upprustning

Dein, Annika och David Vaino hoppas renoveringen kan bidra till ett bättre centrum. ”Jag tror det kan bli bra, men vi får se”, säger Annika Vaino.  Fasad och parkering ska rustas.
Dein, Annika och David Vaino hoppas renoveringen kan bidra till ett bättre centrum. ”Jag tror det kan bli bra, men vi får se”, säger Annika Vaino. Fasad och parkering ska rustas.
Nu ska hjärtat av Husby förnyas och bli mer ­levande.

I september påbörjar Svenska bostäder en fem år lång renovering av centrum.

Först ut: fasaden och lokalerna vid parkeringen.

De flesta Husbybor har säkert noterat att bland annat medborgarkontoret och Pizzahörnans lokaler vid Trondheimsgatan står tomma.

Det har att göra med att centrumägaren Svenska bostäder precis påbörjat etapp ett av den omfattande renoveringen av Husby centrum som kommer att äga rum de närmsta fem åren.

Etapp ett består av en rejäl upprustning av fasaden och de lokaler som ligger precis vid parkeringen, där bland annat just pizzerian och medborgarkontoret låg.

– Det ska bli ett mer renodlat centrum och den känslan ska man få direkt när man kommer upp på parkeringen, där det kommer att finnas butiker av servicekaraktär. Bland annat ska kemtvätten flytta dit, säger Jenny Berglund projektledare på Svenska bostäder.

Efter arbetet med parkeringsplanet och fasaden ska restauranger och kaféer få fräscha lokaler där kemtvätten och guldsmeden ligger nu. Svenska bostäder hoppas att etapp två – Mat- och kulturtorget – ska vara klar till sommaren 2016.

Hiam Kareem bor i Husby och berättar att hon hört blandade känslor kring renoveringen. Vissa är positiva medan andra mer bekymrade.

Hiam Kareem säger att en vän till henne är rädd att inte ha råd att behålla sin lokal i centrum.

– För min egen del, som mamma, tycker jag det är bra att man gör något åt centrum. Jag hoppas att det blir en livligare plats, där kvinnor kan mötas samtidigt som våra barn har någonstans att leka.

Mia Päärni (S), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, säger att nämnden inte varit direkt inblandade i renoveringen men att hon är positiv till att man rustar upp och gör fint.

– Samtidigt som det alltid finns en viss oro i sådana här processer. Till exempel hyrorna, finns det en risk att de blir höga så att de ­lokala butiksinnehavarna inte kan vara kvar? säger Mia Päärni.

Enligt Jenny Berglund är dock Svenska bostäders avsikt att handlarna ska ha råd att vara kvar.

– När vi väljer att ha enskilda handlare och inte en massa stora kedjor, så vill vi ju såklart att de som finns här ska vara på banan, säger hon.

Fakta

Renoveringen steg för steg

Etapp 1: Huset mot parkeringen snyggas till.

Etapp 2: Mat- och kulturtorg, förhoppningsvis klart till sommaren 2016.

Etapp 3: T-banenedgången och butikerna omkring.

Etapp 4: Butikslägen med ­Apoteket rustas upp.

Etapp 5: Läkarhuset.

Etapp 6: Ica renoveras.

Planerna kan komma att ändras.

Källa: Svenska bostäder