ANNONS

De blandar popmusik och sagor i ny barnpodd

Söderborna Nils Berg och Kalle Carmback gör podd för barn – och deras föräldrar.
Söderborna Nils Berg och Kalle Carmback gör podd för barn – och deras föräldrar.
Vill du inte gå runt på stan med familjen under höstlovet? Då kan ni krypa upp i soffan och lyssna på nya barnpodden I en stad – gjord av söderborna Nils Berg och Kalle Carmback,
– Det är ju inte smurfhits, utan sagorna och musiken är på riktigt, säger Kalle Carmback.
ANNONS

Södermalmsbon Kalle Carmback, filmarbetare och barnboksförfattare, har slagit sina påsar ihop med jazzmusikern Nils Berg, också från Södermalm, för att skapa barnpodden I en stad. Premiären är den 22 oktober, precis i tid till ett efterlängtat höstlov.

– Jag har alltid beundrat Nils kreativa, smågalna idéer och nu hittade vi ett projekt som låg rätt i tiden för oss. Vi fick pengar från kulturrådet för att kunna spela in på ett proffsigt sätt, säger Kalle Carmback.

Drömflickan, en av alla karaktärerna i sagorna som berättas.

Drömflickan, en av alla karaktärerna i sagorna som berättas. Illustration: Lisa Imberg

Idén uppkom när Kalle musik- och ljudsatte sin barnbok, Manne gräver ett hål, som sattes upp på Kulturhuset/Stadsteatern 2015.

– När jag fick barn 2006 började jag läsa mycket barnlitteratur och fick känna på hur de väcker mycket tankar och känslor som jag och barnen kunde prata om. Efter Manne, ville jag fortsätta förstärka nya sagor med ljudbilder och musik.

”Jag har alltid talat till barn som vuxna och tar dem på allvar.”

Vilken åldersgrupp riktar ni er till?

– Ja du, det är svårt. Men kanske till de lite mognare 3-åringarna och de barnsliga 10-åringarna. Samtidigt hanterar vi känslosamma och lite knepiga ämnen. Jag har alltid talat till barn som vuxna och tar dem på allvar. Man kan lyssna tillsammans, trycka på paus och diskutera med sina föräldrar.

ANNONS

Jazzmusiker och rockartister sjunger

Podden kommer vara i tio fristående avsnitt på 20-30 minuter. Olika artister såsom Mattias Hellberg, Nicolai Dunger, och Sara Riedel har sjungit in sånger.

– Varje avsnitt avslutas med en sång som avspeglar personen som sagan handlar om, ibland kan det vara konkret och ibland en känsla eller olika drömmar. Många duktiga musiker och röster hjälper till.

Ensamhet, utanförskap, kärlek, ålderdom och prestationsångest är några ämnen som tas upp, utan att tala om det.

– Sagorna lyfter olika ämnen. Berättar man om en pojke som har dockor, så skildras något mer om samhället och jämlikhet, utan att använda orden. Vi vill inte göra så stor grej av det.

Barn som bor i vilken stad som helst ska kunna känna igen sig.

Barn som bor i vilken stad som helst ska kunna känna igen sig. Illustration: Lisa Imberg

Handlar ”I en stad” om Stockholm?
– Det var ett sätt att knyta samman sagorna. Varje podd inleds med orden ”I en stad, inte olikt din egen stad. I ett hus mycket lik ett hus du själv bott i….” Det är ingen namngiven stad, och tanken är att man ska kunna känna igen sin egen stad som man själv bor i.

Men hur ska ni få kidsen att lyssna på er podd?

– Det här är något som vi hoppas föräldrarna väljer. Det är inte smurfhits, utan sagorna är på riktigt, med musik som är välproducerad. Många av artisterna som Theodor Jensen, är pop/rockartist som tidigare varit med i Broder Daniel eller Sarah Riedel är jazzsångerska, så det är en utmaning och mer smalt.

Han berättar att de har ett ess i rockärmen, ”Borgmästaren och Pip”.

– Tanken är att efter ungefär varje 2-3 avsnitt, göra ett specialavsnitt där Borgmästaren och Pip, sammanfattar ämnen och besvarar brev som barnen har skickat in. Det vill vi få in, att barnen ska kunna delta och aktiveras.

Fakta

Dunger är med och sjunger

Vad: I en stad. Podcast för barn och deras föräldrar. Ljud- och musiksatta sagor, sagorna är skrivna av Kalle Carmback och musiken komponerad av Nils Berg.

Musiker:

Tvärflöjt och diverse saxofon: Nils Berg.

Trummor: Anna Lund.

Bas: Viktor Skokic.

Piano och annan klaviatur: Johan Graden.

Artister som sjunger: Mattias Hellberg, Nicolai Dunger, My Engström Renman, Theodor Jensen, Josef Kallerdahl och Sarah Riedel.

När: Varje söndag, med start den 22:a oktober fram till julafton.

Var:  Itunes, podcaster och acast

ANNONS