ANNONS

Blåsorkester firar 150 år

Musikkåren i början av 1900-talet (först 1934 döptes den till Gustavsbergs blåsorkester).
Musikkåren i början av 1900-talet (först 1934 döptes den till Gustavsbergs blåsorkester).
ANNONS

Gustavsberg står på tre ben – bruket, bandyn och blåset. Så hette det förr i folkmun och med blåset menade man Gustavsbergs blåsorkester. I år fyller orkestern 150 år – och det ska förstås firas. Lördagen den 7 november klockan 15 blir det jubileumskonsert i Nacka aula, vid Nacka gymnasium.

– Det blir allt från marscher och underhållningsmusik till musik för symfonisk blåsorkester, säger Ingmar Wahrenberg, som spelat i orkestern sedan 1953 – först esskornett, sedan trumpet och numera euphonium.

– Den väldiga gemenskapen, och tjusningen när allting klingar fint, svarar han på frågan om vad som gjort honom till en så trogen blåsare.

Det är Ingmar Wahrenberg som skrivit jubileumsskriften ”Fanfarer för Gustavsberg”. Den berättar orkesterns historia från starten 1865, under namnet Skarpskyttemusikkåren. Bildandet fick livligt stöd av Samuel Godenius, ägare av Gustavsbergs porslinsfabrik, och hans måg Wilhelm Odelberg.

Ända sedan start är alltså orkesterns historia sammanflätad med bruket och orten, och i jubileumsskriften finns chansen att få veta mer om den.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.