Blåste bankkunder på 12 miljoner kronor

En banktjänsteman på Swedbank lurade sina kunder på Lidingö och i Danderyd på totalt nästan 12 miljoner kronor.

I förra veckan dömdes han till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

I våras berättade Mitt i Lidingö Tidning att en banktjänsteman, stod åtalad för grovt bedrägeri. Han misstänktes ha lurat en rad kunder då han arbetade på Swedbanks kontor i Danderyd och på Lidingö

Brotten uppdagades i juli 2012. Då anmälde en äldre kund att det, utan hans vetskap, hade gjorts flera uttag på hans konto. Totalt saknades det drygt 600 000 kronor.

När polisen började nysta i fallet visade det sig att mannen inte bara lurat en kund på pengar utan sammanlagt 86 bankkunder – på nästan 12 miljoner. Mannen erkände och blev avskedad.

Bankmannen har erkänt händelserna. I förhör har han berättat att han alltid varit intresserad av spel och när hans fru 2008 fick ett stort arv började han spela med dessa pengar. Men tre år senare var pengarna slut. Då fick han panik och bestämde sig för att ”låna” från kundernas konton.

Mannen valde ut äldre kunder eftersom han räknade med att de inte hade samma koll på vad som hände med deras konton. Men han förlorade allt mer pengar på sitt spelande och gjorde därför fler uttag från olika bankkunder.

I förra veckan kom tingsrättens dom och mannen dömdes till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

Tingsrätten konstaterar att det finns förmildrande omständigheter som skulle kunna göra att mannen skulle dömas till skyddstillsyn med behandlingsplan – bland annat det faktum att brottsligheten beror på hans spelmissbruk och att han samarbetat under utredningen. Rätten bedömer trots det att straffvärdet för brottet gör att han måste dömas till fängelse.

Mannens försvarare Lars-Göran Bergström hade hoppats på ett mildare straff.

– Jag tror att vi ska överklaga. Men vi har ännu inte tagit ställning till det, säger han.

Kammaråklagare Nicklas Englund yrkade på minst tre års fängelse.

– Försvaret argumenterade för att den tilltalade skulle få kontraktsvård för sitt spelmissbruk. Men bedrägeriet var för grovt, så det kunde inte bli tal om detta, säger han.

Mannen dömdes också att betala tillbaka nästan 11 miljoner kronor till Swedbank. Alla kunder som drabbats av bedrägeriet har ersatts av banken.

Fakta

Bedrägerierna ökar på ön

Under de senaste tio åren har antalet bedrägeri- och försäkringsbrott ökat från 15 755 till 42 655 per år i Stockholms län.

På Lidingö har samma brott under samma tidsperiod ökat från 81 till 189.

Källa: BRÅ, Brottsförebyggande rådet