Blåste köpare på auktionssajt

Den 24-årige Huddingebon blåste folk med fejkade nätannonser och vittjade brevlådor för att komma över bensin- och bankkort. Nu har han dömts.

24-åringen låtsades bland annat vilja sälja sex begagnade datorer, fyra tv-spel och två mobiltelefoner på aktionssajten Tradera. Köparna skickade sammanlagt 67 705 kronor till hans bankkonto. Men några varor levererades aldrig.

Mannen tog också flera sms-lån genom att ange andras personuppgifter.

Från en annan Huddingebo stal han tre bensinkort och ett bankkort. 24-åringen fick tag i dem genom att vittja brottsoffrets brevlåda och lade på så sätt även beslag på breven med de tillhörande pinkoderna.

Den rättmätige ägaren väntade i några dagar på att få korten, sedan började han ana oråd och spärrade dem. Då var det för sent.

24-åringen hade hunnit använda 30-åringens kort för egna inköp, mestadels till kontaktkortsabonnemang till flera mobiltelefoner.

Räkningarna skickades till 30-åringen som kontaktade företagen och förklarade vad som hade hänt. Det hjälpte inte och räkningarna gick vidare till inkasso. När de till slut hamnade hos Kronofogden ansåg sig kortägaren tvingad att betala.

Anledningen till att 24-åringen köpte på sig flera mobilkort var att kunna ta ta sju sms-lån på sammanlagt 11 000 kronor. Han uppgav andras personuppgifter och sitt eget bankkontonummer, mobiltelefonerna gick inte att spåra.

I Södertörns tingsrätt uppgav mannen att han behövt få snabba pengar för att finansiera det narkotikamissbruk han då var inne i.

Han hade ett foto på det stulna bankkortet i sin mobil och erkände brotten.

24-åringen dömdes för bedrägeri. Påföljden blev skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst.

Åklagaren Markus Hellsten, Södertörns åklagarkammare, är nöjd med domen.

– Det är en riktig dom, tycker jag. Det var rätt med skyddstillsyn i stället för fängelse, det fanns särskilda skäl, säger han.

De särskilda skälen var att 24-åringen har varit drogfri och nykter i ett år och under den tiden inte begått några nya brott. Han dömdes även att betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till de drabbade.