Blått Bromma får rödgrönrosa styre

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna gick starkast framåt i Bromma.

Men de borgerliga partierna har fort­farande störst stöd.

58 procent av Brommaborna hade helst sett en fortsatt Alliansledning i Stockholms stadshus. Så blev det dock inte. Stockholmarna gav de rödgrönrosa makten över Stockholms stad och därför byts även styret i Bromma stadsdelsnämnd.

– Bromma är gediget borgerligt, men det är så här det är, säger avgående ordförande Jan Tigerström (M) och tillägger att han har ­varit med i politiken i ”oherrans massa år” och har sett det mesta förr.

Bitter är han dock inte. Arbetet i stadsdelsnämnden sker oftast i samförstånd. Där råder vad han kallar för Brommaandan.

– Vi har alla samma mål, att jobba för Brommas bästa och vi brukar ha sansade och bra diskussioner.

Cecilia Obermüller (MP) är vice ordförande och kandiderar nu till ordförandeposten. Hon håller med Jan Tigerström.

– Vi har haft ett bra samarbete och det tror jag att vi kommer att kunna fortsätta med.

Både Jan Tigerström och Cecilia Obermüller hoppas få fortsätta med Brommapolitiken, men det avgör kommunfullmäktige.

Miljöpartiet var det parti som gick starkast framåt i Bromma-Kungsholmens valkrets. MP fick 2 705 fler röster än i förra valet. Cecilia Obermüller menar att partiet driver många frågor som hon tror är viktiga för Brommaborna: minskning av trafik och buller, att lägga ner Bromma flygplats och att bygga försiktigt.

Men tätt efter MP i ökat antal röster kommer Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna, båda med cirka 2 600 fler röster. SD fick störst framgång i Blacke­berg med över 9 procent av rösterna i flera vallokaler. Cecilia Obermüller tänker att valresultatet måste bemötas genom samtal.

– Jag vet inte om vi kommer att prata med SD, men definitivt med deras väljare.

Fi:s platser är ännu inte klara. SD ser däremot inte ut att få några platser i någon av stadsdelsnämnderna.

Som mitti.se avslöjade i fredags har partiet för få mandat för att på egen maskin ta plats i nämnderna. Inget av de övriga partier Mitt i har talat med vill ge upp sina egna platser till förmån för SD.

Fakta

Moderaterna och Folkpartiet miste stöd

Moderaterna och Folkpartiet var de enda som tappade röster jämfört med 2010. Moderaterna fick 35,5 procent av rösterna i Bromma-Kungsholmen, vilket är ett tapp med 8,5 procentenheter. FP fick 11,3 procent.

S, MP, V och Fi fick tillsammans 36,9 procent av rösterna i området.

Rösterna är ojämnt spridda. FI fick till exempel 0,8 procents stöd i en vallokal i Höglandet och 5,4 i en del av Blackeberg.

källa: valnämnden