ANNONS

Blev gravida – och förlorade sina jobb

Gravid och uppsagd. Nu utreder fackförbundet Unionen om två kvinnor från Åkersberga har diskriminerats.

Båda förlorade sitt arbete när de blev med barn.
ANNONS

– Innan jag fick sluta var de nöjda med mig. Jag gillade jobbet och ansträngde mig. Men efteråt kändes det fel att jag ska få barn, säger en 26-årig kvinna i Åkersberga.

Hon hade en provanställning på ett lokalt företag fram till i höstas. Men anställningen avslutades, enligt henne, efter att arbetsgivaren fått veta att hon var gravid.

Enligt företaget fick kvinnan sluta för att hon var för dålig på sina arbetsuppgifter. Det hade ingenting med graviditeten att göra, konstaterar företagets chef.

– Jag ser positivt på att ha barn, säger han.

Kvinnan anmälde dock uppsägningen till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som skickade ärendet vidare till kvinnans fackförbund Unionen.

Unionen utreder nu fallet, för att ta reda på om de ska stämma företaget eller inte.

Den första förhandlingen mellan facket och företaget strandade nämligen, då parterna inte kom överens. Företaget, som inte anser att de felbehandlat kvinnan, ville inte betala ut den diskrimineringsersättning som Unionen krävde.

– I den lokala förhandlingen gick vi på medlemmens berättelse. Men arbetsgivaren har en helt annan version och ord står mot ord. Man kan avsluta en provanställning på lösa grunder, det räcker att man inte gillar varandra. Det enda man inte får göra är att diskriminera någon, säger Moni Liebert, ombudsman på Unionen.

Just nu utreder Unionen ytterligare ett fall med en gravid kvinna från Åkersberga.

ANNONS

I anmälan till DO skriver kvinnan att hon blev uppsagd från sin provanställning direkt efter att chefen, via kollegor, fått veta att hon var gravid.

Enligt Lena Nilsson, handläggare på DO, är det relativt vanligt att chefer som sagt upp någon på grund av graviditet står för det.

– De är öppna med skälet. Jag kan förstå arbetsgivarna. De har inte kunskap och tänker att ”varför ska de ha en anställd som är gravid?” Men man får inte göra så. Kvinnorna får betala ett ganska högt pris. Det är bara de som kan föda, säger hon.

Fakta

Åtta fick rätt

141 anmälningar. Det fick fackförbundet Unionen in under 2011 gällande diskriminering i samband med graviditet eller föräldraledighet.

Under 2011 fick åtta kvinnor i Sverige ersättning med hjälp av DO efter att de sagts upp eller inte fått ett jobb på grund av graviditet.

Källa: Unionen, DO.