Blev utan hemtjänst mellan jul och nyår

Den äldre kvinnan fick ingen hemtjänst under hela nyårshelgen. Hon hittades nerkissad med en plastpåse runt livet och nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan.

– Det här är inte alls bra, ­säger Per Wiktorsson, områdeschef för den kommunala hemtjänsten på Lidingö.

Den ordinarie personalen besökte kvinnan runt jul och hjälpte henne att duscha och städa lägenheten. Därefter gick sköterskan på julledighet.

När hon kom tillbaka i januari hittade hon kvinnan i sängen, som saknade sängkläder och var blöt. Blöjorna var slut och i stället hade hon lindat en plastpåse om sig. Hon hade samma kläder på sig som vid senaste besöket en dryg vecka tidigare, och lägenheten var stökig och illaluktande.

– Det såg inte bra ut alls och så ska det naturligtvis inte vara. Under jul och nyår hade vi extrapersonal och kommunikationen mellan olika personalgrupper har inte fungerat. Det är inte alls bra, vi måste klara vårt uppdrag även över ­helger, säger Per Wiktorsson.

Kvinnan har en speciell problematik och det kan vara svårt för hemtjänstpersonal att ta sig in hos henne, enligt Wiktorsson.

Den ordinarie personalen hade jobbat upp en relation som fungerade men extrapersonalen lyckades inte ta sig in under julhelgerna. Det rapporterades heller inte och cheferna fick inte veta det förrän efter att den ordinarie personalen hittat kvinnan.

– Vi har flera kunder med liknande problematik som det är svårt att komma in till, det finns ett antal inom varje hemtjänstenhet. Även om vi har nyckel så sker hemtjänst på deras villkor. Men vi måste se till att rapportera om vi inte tar oss in och det har inte gjorts i det här fallet, säger Per Wictorsson.

Kvinnan, som normalt ska ha hemtjänst tre gånger om dagen, fick alltså ingen hjälp under en dryg vecka. Hon fick inga fysiska skador och behövde inte uppsöka sjukhus.

Efter händelsen har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan och man har också skärpt rutinerna, enligt Wictorsson.

– Vi måste ha koll på den här typen av kunder så att det inte blir sådana här glapp. Nu har vi bättre rutin på detta och följer upp just de här personerna regelbundet. Om vi inte kan utföra vårt uppdrag måste vi kontakta biståndshandläggaren som får hitta en annan lösning, säger han.

Fakta

Personal skyldig att anmäla

Detta uppges i lex Sarah:

Anställda ska genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.

Den som bedriver verksamheten ska utreda och avhjälpa missförhållandet utan dröjsmål.

En anmälan ska snarast göras till Inspektionen för vård och omsorg om missförhållandet är allvarligt.

Källa: Socialstyrelsen