ANNONS

Blicken blir högst i Haninge

<b>MILSVID UTSIKT. Utsikten från huset Blicken, som blir det första huset i Haningeterrassen vid Handenterminalens nedlagda bussterminal och parkeringsplatser, gör att de boende högst upp utan problem ser till Globen. Huset väntas stå klart om närmare två år. BYLINE BEHÖVS INTE.</b>
<b>MILSVID UTSIKT. Utsikten från huset Blicken, som blir det första huset i Haningeterrassen vid Handenterminalens nedlagda bussterminal och parkeringsplatser, gör att de boende högst upp utan problem ser till Globen. Huset väntas stå klart om närmare två år. BYLINE BEHÖVS INTE.</b>
Brf Blicken – Haningeterrassens första och Haninges högsta hus – blir 18 våningar högt.

Själva huset blir 59 meter högt och det kommer sträcka sig högre än Tornberget.

– Du är 115 meter över havet högst upp, säger Stefan Nilsson på Riksbyggen.
ANNONS

Bostadsrättsföreningen Blicken blir inte bara Haningeterrassens första hus – utan ska bli ett landmärke för hela Haninge enligt kommunens planer.

Huset, som är ett av de 14 bostadshus som hamnar i den nya Haningeterrassen, blir ett av södra länets högsta med utsikt ända till Globen och med Rudans friluftsområde precis intill. De 85 slutsålda lägenheterna fördelas över 18 våningar.

De boende hamnar högre upp än Tornberget i södra Haninge, som är länet högsta naturliga punkt. Många är Haningebor som flyttar in.

– Att huset blir det högsta i Haninge har varit speciellt, märker vi. På det sättet så är detta det finaste som går att framtvinga. Det är inte bara huset i sig som är högt, platsen ligger ju också en bra bit över havsnivå, säger Stefan Nilsson på Riksbyggen.

Totalt ska minst 600 lägenheter byggas i projektet Haningeterrassen. De totalt 14 husen i sammanlagt åtta etapper, väntas vara klara och inflyttade om åtta-tio år.

Spadtaget är inte beslutat för Brf Blicken men i slutet av 2017 eller början av 2018 väntas inflyttning.

Riksbyggen bygger samtliga bostadshus.

– Blicken är det enda huset som inte hamnar uppe på själva bussterminalen. Därefter kommer vi nog att bygga en etapp om året i projektet, säger Stefan Nilsson.

Han berättar att man kommer att blanda boendeformerna i resterande etapper.

ANNONS

– Det kan bli såväl hyresrätter, lite större och mer serviceinriktade +55-lägenheter och ungdomslägenheter i de kommande etapperna. Vi planerar utifrån efterfrågan och bussterminalens framskridande, säger han.

Bussterminalens byggstart är i dagsläget planerad till första kvartalet nästa år, och ska ta tre år att färdigställa.

– Men det kan fortfarande hända saker som försenar byggstarten, säger Haninges exploateringschef Britta Orring.

Tolv busshållplatser kommer att finnas inne i terminalen, som haft Liljeholmens bussterminal som modell.

Att alla lägenheter och bussterminalen någon gång hamnar på plats är klart – däremot är det osäkert hur eller om det blir vårdlokaler på platsen. Specialistvårdcentrum är fortfarande huvudspåret, men även nya närsjukhuslokaler eller fler bostäder diskuteras.

– Sista ordet är väl inte sagt om hur landstinget ska ha det. Men skulle man bygga nytt närsjukhus där det nuvarande ligger i dag och placera all sjukvård där så skulle man kunna få in 160 lägenheter till i Haningeterrassen, säger Britta Orring.

Fakta

Andra höga hus i länet

Mälarutsikten: I Hässelby strands centrum byggs Mälarutsikten, bygget pågår och inflyttning sker i februari/mars 2016. Huset blir 18 våningar högt.

Kista Torn: Det högsta av de två tornen är 35 bostadsvåningar högt och är Stockholms högsta bostadshus. Från den gemensamma takterrassen 120 meter upp blir utsikten spektakulär. Inflyttning andra kvartalet 2016.

Norra Tornen: Planeras mellan Vasastan och nya Hagastaden. Med 300 lägenheter och en höjd på 125 meter kommer Norra Tornen att slå Kista Torn, och bli Stockholms högsta bostadshus.

Hjorthagsskrapan: Vid två av Hjorthagens gasklockor i Stockholm planerades ursprungligen 140 meter höga Hjorthagsskrapan, men detaljplanen är upphävd. Skrapan skulle skada miljön och stå i vägen för rökgaser från Fortums värmeverk. Skrapan kan dock bli mindre, 125 meter hög.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.