Hit ska du ta dig om du blir akut sjuk

Hit får de som bor i Solna och Sundbyberg åka, inte till Karolinska i Solna.
Hit får de som bor i Solna och Sundbyberg åka, inte till Karolinska i Solna.
De som bor i Solna och Sundbyberg ska inte längre åka till Karolinska sjukhusets akut, utan till Danderyd. Och de som bor i Västerort ska till S:t Görans akut. När Karolinskas intensivakut öppnar den 1 maj blir det nya rutter för både patienter och ambulanser.

Den 1 maj stänger vuxenakuten vid Karolinska universitetsjukhuset i Solna och uppstår i ny skepnad: som intensivakut. Här kommer bara patienter som kommer med ambulans, ambulanshelikopter eller som ha remiss från annan vårdgivare att tas emot – alltså de svåraste fallen.

Tanken är att samla den högspecialiserade och mest tekniskt komplicerade vården på ett ställe. Här ska till exempel vissa strokepatienter, rökförgiftade eller skadade efter trafikolyckor vårdas.

Får åka längre

De som behöver annan akut vård får åka till övriga akutsjukhus. För dem som bor i de norra länsdelarna är det Danderyd som gäller sedan i höstas.  De som bor i östra söderort, Haninge, Tyresö, Nacka, Värmdö och Södermalm hänvisas till Södersjukhuset.

Solnaborna får åka till Danderyds sjukhus. Så även Sundbybergsborna, om de inte åker ambulans, för då är det fortfarande till Karolinska de forslas.

Bor du i Västerort eller Ekerö dirigeras du till Capio S:t Göran. För övriga invånare i länet sker inga förändringar.

Närakuter är lösningen

Akutmottagningarna i länet tar emot 40-50 000 besök i månaden. Bara på Karolinska i Solna var det över 4 000 besök i februari. Det antalet ska mer än halveras den 1 maj. För att inte trycket på övriga akutmottagningar ska bli för stort kämpar landstinget med att styra om patientflödena, till vårdcentralerna på dagtid, därefter till husläkarjourerna.

Men framför allt är det närakuterna som ska avlasta akutsjukhusen. Flera har redan öppnat: Närakut Haga i Solna, vid Danderyds sjukhus, i Handen, Järva, Nacka, vid Löwentrömska och vid Huddinge sjukhus. Och snart öppnar en vid Rosenlunds sjukhus och till hösten kan ytterligare en öppna på Sabbatsbergs sjukhus.

Kommer man att klara detta, det är ju redan köer på akutmottagningarna?

– Omstyrningen av ambulanserna ska gå i den takt som akutsjukhusen och närakuterna tryggt förmår att ta emot patienter. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen följer självfallet detta noggrant och har dialog med verksamheterna, säger Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, är inte lika övertygad:

– Om de styr över patienter hit måste vi bli av med något annat. Närakuterna avlastar inte så mycket. Dessutom dränerar de akutsjukhusen och vårdcentralerna på kompetent personal, säger han.

Han tycker att landstinget gör omstyrningen i fel ordning. Först borde det finnas fler vårdplatser och fler operationssalar bemannade och öppna, menar han.

Både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset håller på och bygger ut sina akutmottagningar, men det tar ett par år innan de kan öppna.