ANNONS

Så höga blir p-avgifterna i Kungsängen

Arkivbild.
Arkivbild.
Den 2 maj är det dags att säga tack och adjö till gratisparkeringarna i centrala Kungsängen. Då införs de nya p-avgifterna.
ANNONS

I hela centrala Kungsängen kommer du från och med tisdagen den 2 maj behöva plocka fram slantarna. Eller kortet. Eller mobilen. På de anlagda parkeringsplatserna kommer det vara möjligt att betala på alla sätten.

På gatuparkeringarna kommer det dock bara vara mobil betalning som gäller till en början, och på långtidsparkeringarna vid stationen kommer de som har SL-kort på minst 30 dagar kunna stå utan extra kostnad.

Gratis första timmen

Precis vid centrum kommer parkeringskostnaden vara 5 kronor i timmen mellan 8 och 18. Om du bara har ett kort ärende kommer du dock lindrigt undan –  den första timmen är gratis om du betalar med kort.

I Kungsängens centrum blir avgiften 5 kronor i timmen.

– Man måste alltid registrera sin bil och betala med mynt, kort, sms eller app. Det är bara om du betalar med kort som du kan stå gratis första timmen. Mynt går inte att få tillbaka och kommunen ser tillsammans med mobilapp-leverantören över hur det ska lösas med sms och app, men i dagsläget går inte det heller, säger Ida Brännström som är teknisk chef på Upplands-Bro kommun.

Och om man är snabbare än man trott kan man få pengar tillbaka, när man betalar med kort.

– Om du betalar för tre timmar men är där en kortare tid och vill ha pengarna tillbaka kan man stoppa in kortet igen, säger Ida Brännström.

ANNONS

Problem med långstidsparkerare

Beslutet om att införa parkeringsavgifter togs i juni 2016 av kommunfullmäktige. Bland annat för att det har funnits problem med att personer använt långtidsparkeringarna vid stationen som boendeparkering.

– Det ska löna sig att hyra en egen parkeringsplats på fastighetsmark jämfört med att stå på kommunens parkeringar, säger Ida Brännström.

Därtill har inte 3-timmarsregeln i centrum efterlevts. En del har helt enkelt gått ut och snurrat på p-skivan för att kunna stå längre. När avgifterna införs tas tidsbegränsningen bort.

Hur ska det öka omsättningen på parkeringarna i centrum?

– De som ska stå en hel arbetsdag kanske inte vill betala 5 kronor i timmen utan väljer en annan parkeringsplats vilket lämnar lediga platser till centrumbesökare, säger Ida Brännström.

Hur väl de nya avgifterna fungerar och tar kommunen närmare målet att öka tillgängligheten på parkeringarna kommer att utvärderas under det första året.

Fakta

Kostnad för parkering

Karta över parkeringar och parkeringsavgifter i Kungsängen i Upplands-Bro kommun.

Karta över parkeringar och parkeringsavgifter i Kungsängen.

Här kommer det kosta 5 kronor för de första 2 timmarna och därefter 5 kronor i timmen mellan klockan 8 och 18:

Furuhällsplan

Torget

Ringvägen/Centrumvägen

Gamla Landsvägen

 

Här kommer det kosta 2 kronor i timmen mellan klockan 8 och 18:

Bergaskolan

Ringvägen

 

Här kommer det kosta 5 kronor i timmen mellan klockan 8 och 18, eller gratis med 30-dagarskort hos SL:

Alla infartsparkeringar vid stationen

Grusparkeringen vid Stationsbacken

 

Här kommer det vara gratis att parkera:

Gröna udden (gratis parkering i 24 timmar)

Västra Strandvägen (gratis i 72 timmar)

Tillfällig infartsparkering vid Ekensbergsvägen (gratis i 24 timmar)

Grusparkering Bygdegårdsvägen (gamla IP) (gratis i 12 timmar)

Mer info: www.upplands-bro.se

Källa: Upplands-Bro kommun
ANNONS