Här blir barnen en del av integrationen

Noor Malek och dottern Jana sjunger tillsammans med Rosanna Lövmark och sonen Kelvin.
Noor Malek och dottern Jana sjunger tillsammans med Rosanna Lövmark och sonen Kelvin.
Under hösten vänder sig de öppna förskolorna i Danderyd till nyanlända med barn. Detta för att skapa naturliga mötesplatser för de nya medborgarna i kommunen.

Inne på Danderyds öppna förskola sitter ett tio-tal föräldrar och lika många barn och sjunger välkända barnsånger som imse vimse spindel och var bor du lilla råtta. Egentligen är det här precis som vilken dag som helst på den öppna förskolan förutom att det är första gången som flera nyanlända föräldrar är på besök.

– Jag tycker att det känns bra att vara här och få träffa andra med barn. Det är jätteviktigt för oss nyanlända och en bra chans att få prata svenska. Hit kommer alla under samma förutsättningar och då blir det lättare, säger Noor Malek som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan.

Nytt inslag för integration

Initiativet till de tre träffarna riktat till nyanlända som under hösten äger rum är taget av Danderyds kommuns volontärsamordnare, Milla Die Sörgärde. Hon arbetar dagligen med kontakten med nyanlända och vet vad sådana här träffar betyder för föräldrarna.

Naturliga mötesplatser är viktigt för de nyanlända.

– Naturliga mötesplatser är viktigt för de nyanlända. Öppna förskolan finns sedan tidigare och det är meningen att de nyanlända ska vara i kommunen en längre tid, då faller det sig naturligt att erbjuda saker som redan är etablerade, säger Milla Die Sörgärde.

Mattias Plym med sonen Philip lär känna Samah Shihabi och hennes dotter Rita. Foto: Jens Kassnert

Professionell hjälp till föräldrar

Behovet av den öppna förskolan är stort då det i år kommer fler barnfamiljer till Danderyd än tidigare år. På den öppna förskolan kan vem som helst med små barn dyka upp utan föranmälan.

Under besöket kan föräldrar få hjälp med frågor de har om föräldraskap eller andra saker de funderar på. Personalen på plats är utbildad och har dessutom tystnadsplikt.

– Att vi kan få hit nyanlända är fantastiskt, det motverkar isolering i samhället. Det är också ett bra sätt för de som bott här länge att engagera sig i integrationen, säger Gudrun af Ekenstam som driver Danderyds öppna förskola.

Jana Malek, 2 år träffar Kelvin Lövmarnk Nordqvist, 6 mån för första gången. Foto: Jens Kassnert

Fler träffar för nyanlända

När sångstunden är över rusar Noor Maleks dotter Jana och Rosanna Lövmarks son Kelvin mot rutschkanan. De har redan fått kontakt och som med alla små barn behöver de inte bryta språkbarriären. Där är leken i fokus, den fungerar likadant i alla länder.

– Vilket härligt initiativ, det här är jättetrevligt och kul för barnen som älskar att träffa andra barn, säger Rosanna Lövmark.

Fakta

Fler träffar för nyanlända på öppna förskolan

Förutom den arrangerade träffen på Danderyds öppna förskola ordnas två likadana träffar på de andra två öppna förskolorna i kommunen senare i höst.

  • Fredagen den 17 november mellan klockan 09.00-12.00 på Stocksunds öppna förskola.
  • Fredagen den 8 december mellan klockan 09.00-12.00 på Enebybergs öppna förskola.
Källa: Danderyds kommun