Min lokala hjälte

Nu blir det billigare att laga cykeln

TCM Tyresö cykelmagasin
TCM, Tyresö cykelmagasin.
Nu blir det billigare att laga cykeln, klacka om skorna eller lämna in kappan till skräddaren. Momsen på arbetet halveras från och med årsskiftet.
– Det är klart att vi ser positivt på det, säger Johan Funck på Tyresö cykelmagasin.

Nu blir det billigare att reparera cykeln, klacka om de slitna skorna eller laga de trasiga jeansen. Momsen på arbetskostnaden för de här tjänsterna har nämligen sänkts från 25 till 12 procent vid årsskiftet.

Det är klart att det är positivt, tycker Johan Funck, ägare till TCM, Tyresö cykelmagasin.

Johan Funck

Johan Funck, butiksägare.

– Jag tror att det i vissa fall kan få en positiv inverkan när kunden står och väger mellan att reparera eller att byta till något helt nytt. Det blir lite bättre för våra kunder och lite bättre för moder jord.

Det är momsen på själva arbetskostnaden som sänks, inte för delarna som behöver bytas ut. För en punktering kanske det handlar om en skillnad på 15 kronor, säger Johan Funck.

– Men på en modern, lite sportigare cykel är oftast komponentkostnaden högre än själva arbetskostnaden. En servicenota som i dag kostar 2 000 kanske hamnar på 1 900 i stället. Så det är ingen exceptionell skillnad.

För att få benägenheten att reparera i stället för att köpa nytt till en helt annan nivå skulle det behöva bli momsfritt, tror Johan Funck.

– Men det är ändå positivt i och med att det kan ge en del ringar på vattnet.

Momsen sänks även för skomakeri och skräddartjänster från 25 till 12 procent. Däremot blir det dyrare att gå på bio. Momsen för biobesök höjs från 6 till 25 procent.

Fakta

Billigare laga cykeln men dyrare gå på bio

  • Momsen sänks på reparationer av cyklar, kläder, skor och hushållslinne fåra 25 till 12 procent.
  • Momsen på biobiljetter höjs från 6 till 25 procent.
  • Skatten på alkohol höjs, men det påverkar priset marginellt: Två kronor för en flaska sprit eller en krona för en flaska vin.
Källa: Regeringskansliet