Min lokala hjälte

Nu blir det billigare att laga skorna, eller?

Roni Tomas, skomakare
Roni Tomas hoppas på fler kunder.
Momsen för mindre reparationer halverades vid årsskiftet.
Men det innebär kanske inte en så stor skillnad i pris för kunden som politikerna hade hoppats på, tror skomakaren Roni Tomas.

Första januari sänktes momsen på mindre reparationstjänster – sådant som sko-, kläd- och cykelreparationer – från 25 procent moms till 12 procent. Syftet ska vara att få fler att reparera sina saker i stället för att kasta dem. Roni Tomas, som äger Tomas Sko i Sollentuna, hoppas att momssänkningen ska kunna locka flera personer att laga sina skor – hellre än att kasta dem.

– Men allting är lite luddigt ännu. Att det gäller skor är klart. Men reglerna kring väskor verkar ingen riktigt ha koll på – om det bara gäller äkta läderväskor och inte fejkskinn. Jag kunde inte få några konkreta svar från Skatteverket, men de bad oss att sänka momsen i kassaapparaterna i alla fall. Så det har vi gjort, säger han.

”Inte en så drastisk förändring”

Han säger dock att momssänkningen kanske inte kommer att leda till en sådan sänkning i priser som regeringen hoppats på. I och med att material, lokalhyror, arbetskraft och så vidare blir allt dyrare för hantverkare. Momssänkningen gäller endast reparationsarbetet – inte materialet.

– Priserna går i allmänhet upp 3–6 procent varje år. Så det kanske går ganska jämt ut i år då. Eller det blir i alla fall inte en så drastisk förändring, säger Roni Tomas.

Trots det ser han en uppåtgående trend när det kommer till att laga sina skor.

– Förut var det mer slit och släng, men det har blivit bättre. Framför allt ser man att det blir fler och fler yngre personer i 20-års åldern som köper kvalitetsskor som de tar hand om ordentligt. Tidigare har det varit mer äldre kunder, främst bland männen.

De skorna är odödliga

Så länge du köper en randsydd sko som är byggd på rätt sätt är den nästan odödlig, enligt Roni Tomas.

– Då kan man i princip alltid rädda den. Det är bara om du gör hål ovan lädret som det kan bli problem, men undertill går allt att fixa. Det är det som är skillnaden på påklistrade skor och randsydda. De senare går att operera, säger han.

Angående otydligheterna i momsreglerna hänvisar man hos Skatteverket till sin hemsida.

– Där står det att momssänkningen innefattar alla skor. Men även lädervaror, det vill säga varor som till övervägande del består av bearbetad djurhud, säger Hedvig Elander, pressekreterare hos Skatteverket.

Momssänkningen beräknas minska skatteintäkterna med 270 miljoner kronor, enligt SVT.

 

Fakta

Billigare laga skorna men dyrare gå på bio

  • Momsen sänks på reparationer av cyklar, kläder, skor och hushållslinne från 25 till 12 procent.
  • Momsen på biobiljetter höjs från 6 till 25 procent.
  • Skatten på alkohol höjs, men det påverkar priset marginellt: Två kronor för en flaska sprit eller en krona för en flaska vin.