Nya cirkusfestivalen gör gästspel på Tibble teater

Don Gnu
Don Gnu från Danmark kommer till Hangaren i Alby.
Måndag 11 februari startar Stockholms nya cirkusfestival. Täby får besök på fredag.
– Vi har haft en dröm i många år att visa upp föreställningar för publiken i Stockholmsregionen, säger programchefen Kiki Muukkonen.

Den internationella cirkusmässan Subcase har ägt rum i Alby sedan 2009. Nu växlar Subtopia, som stått bakom mässan som samlar branschfolk från hela världen, upp och arrangerar festivalen Cirkusmania.

– Vi gör festivalen parallellt med mässan. En del av föreställningarna på mässan, men också andra, framförs på olika scener runt om i Stockholm, Kiki Muukkonen som är konstnärlig programchef på Subtopia.

Vill bli större

Mellan 11-16 februari blir det nio föreställningar på åtta scener, från Alby till Täby, via Bromma, Högdalen, Haninge, Sickla till Södermalm och Kärrtorp.

– Drömmen är att det här är första versionen av festivalen och att vi ska växa framtiden, säger Kiki Muukkonen som är konstnärlig programchef på Subtopia.

Kiki Muukkonen

Kiki Muukkonen. Foto: Luka Garuski

Tisdag 12 februari kommer danska Don Gnu till Hangaren i Alby.

– Den handlar kortfattat om hur den europeiska medborgaren mår. Artisterna jobbar metaforiskt på en enormt stor balansbräda som väger 500 kilo. Det är en blandning av dans, cirkus och livemusik. Det är poetiskt och humoristiskt på samma gång. Jag tror folk blir glada om de kommer och ser föreställningen. Den passar många, säger Kiki Muukkonen.

På fredag kväll är det så dags för nycirkus på Tibble Teater i Täby. Då uppträder Lazuz Company men en föreställning där en jonglör och en akrobat ska övervinna svårigheterna att samarbeta.