Blir Jonas Nygren ny bostadsminister?

Nygren.
Nygren.
Efter Mehmet Kaplans avgång ska en ny bostadsminister utses. Ett namn som dyker upp i diskussionerna är Jonas Nygren (S).

Jonas Nygrens uppdrag som oppositionsråd i Sundbyberg avslutades officiellt förra veckan. Han sitter dock kvar i kommunfullmäktige.

När det i vintras stod klart att Nygren skulle tvingas lämna som kommunstyrelsens ordförande var det med orden ”Jag vill fortsätta med politiken, men Sundbyberg är inte min arena längre”.

När nu en efterträdare till den avsatte bostadsministern Mehmet Kaplan ska hittas, tycks det finnas en ingång till rikspolitiken för Nygren. Enligt Aftonbladet och Dagens Nyheter ingår han i diskussionerna om bostadsministerposten. I Dagens Nyheter 19/4 står på ledareplats om Nygren: ”På hans cv står åtskilliga tusen färdiga bostäder i hemkommunen. Sundbyberg har vuxit snabbast i Stockholmsregionen, men Nygren är förhållandevis ung och obekant i rikspolitiken”.

Jonas Nygren är glad åt uppmärksamheten när Mitt i når honom på telefon.

– Det är väl alltid roligt när man är med i spekulationer kring ett så betydelsefullt uppdrag. Det är en bekräftelse på att Sundbyberg varit duktiga och att det politiska hantverket bakom fungerat bra, säger han.

Är bostadsminister en drömpost?

– Nej, drömposten var KSO (kommunstyrelsens ordförande) i Sundbyberg. Jag har inte landat i vad mitt nästa uppdrag är, och kan inte kommentera det i övrigt.

Det behöver inte bli en miljöpartist som tar över efter Kaplan. En möjlighet är att göra en rockad, så att Socialdemokraterna får bostadsministerposten och ger en annan ministerpost till Miljöpartiet.

Sundbyberg är redan hemvist för två ministrar, Gustav Fridolin (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S).