Så blir nya Kärrtorps torg

Vision vs verklighet. Kika på hur ett vintertrött torg på ena bilden ska rustas upp med fler sittplatser, scen och matplatser på den andra visionsbilden.
Visionsbild vs verklighet. Lokaltidningen Mitt i har tagit reda på vad staden har för vision vid den planerade upprustningen av Kärrtorpsplan. Jämför dagens verklighet med morgondagens vision.
Så här ser det ut i dag och så här ska det se ut när upprustningen i Kärrtorp är klar.
Så här ser det ut på Kärrtorpsplan i dag. Kärrtorpsborna har efterfrågat fler sittplatser och staden planerar också mer träd och blommor.
Så här kan de komma att se ut på Kärrtorpsplan om några år när upprustningen är klar. Visionsbilden visar bland annat bord med sittplatser, men planerna är också gungor och bättre tillgängli
Så här kan de komma att se ut på Kärrtorpsplan om några år när upprustningen är klar. Visionsbilden visar bland annat bord med sittplatser, men planerna är också gungor och bättre tillgängli
Kärrtorps torg ska rustas upp. Något som många Kärrtorpsbor väntat länge på.
– Det kommer bli ny beläggning torget, bättre belysning, fler sittplatser och gungor. Men jag tror man kommer känna igen sig, säger planarkitekt Eva Wåhlin.

Startskottet för upprustningen av Kärrtorpsplan går så fort politikerna har godkänt nya detaljplanen samt kostnaden för exploatering och upprustning i centrum.

– Vi har utgått från boende och det har varit jättekul att få ett medborgarinflytande. Förslaget hade inte sett ut så här utan alla som har tyckt till, framhåller Eva Wåhlin, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Rivs i centrum

Två stora pusselbitar innan arbetet med torget påbörjas är att flytta busstorget närmare tunnelbanan och att riva förskolan för att ge plats åt nya bostäder längs Kärrtorpsvägen. Först i mitten på nästa år väntas upprustningen av torget påbörjas. Lokaltidningen Mitt i Hammarby Skarpnäck kan nu visa en visionsbild på hur Kärrtorps nya torg kan komma att se ut om några år.

Nya Kärrtorps torg ska ha:

* Fler sittplatser och bord

* Gungor, bland under tunnelbanebron

* En scen

* Nytt konstverk

* Ny stenbeläggning

* Bättre tillgänglighet för funktionsnedsatta

* Fler träd och blommor

* Översyn av belysning och skyltning

Blir sittplatser och scen

Kärrtorpsborna har länge efterfrågat fler mötesplatser på torget. Många har sagt att de vill kunna sitta ner för att prata eller äta vid något bord.

– Vi ska göra sittplatser som är som runda puckar. En av dem kommer att vara lite större så den kan bli en form av scen och möjliggöra den typen av aktivitet. Vi provade på detta i somras och det fick bra respons med många som hängde där. Nu möjliggör vi för detta genom yta och belysning. Vi ska också bygga en del bord som kan användas spontant, berättar Christina Reje Rahmberg, landskapsarkitekt på exploateringskontoret.

Trapporna kommer också förankras på ett mer medvetet sätt i torgmiljön för att skapa en helhet. Det blir fler blommor och träd på torget. Tillgängligheten för äldre och funktionshindrade ska förbättras genom en trappramp, ny stenbeläggning och ledstråk för synsvaga.

– Vi jobbar även med trappan som hänger ihop med Lågskärsvägen. Den trappan kommer bli mycket mer öppen och ha fler sittplatser. Där har man väldigt bra solläge och utsikt över torget, så där ska man också kunna träffas, Christina Reje Rahmberg.

Gungor på torget

Under tunnelbanebron där många stämmer möte ska det också skapas ett rum.

– Där planterar vi att sätta upp någon typ av gungor, någon större som är lite långsammare i gung. Där man också ska kunna hänga, säger Christina Reje Rahmberg.

Torget ska även i framtiden bestå av en stor öppen yta med plats för medborgarmöten och loppmarknad, försäkrar landskapsarkitekt Christina Reje Rahmberg.

– Vi försöker titta på torget som helhet och göra ett lyft.

PS: Läs mer i morgon tisdag om alla tusentals nya bostäder som planeras i Kärrtorp och resten av stadsdelen! Här är tre nybyggen, som lokaltidningen Mitt i har skrivit om nyligen, Modelvillan som alla snackar om, hyresrätter på gång i Björkhagen och nya smålägenheter med hög prislapp i Bagarmossen.