ANNONS

Så blir komposttvånget – kan spara en hel del deg

Bengt Ivarsson sopsortering kompost matavfall
Bengt Ivarsson halverade sina sophämtningskostnader när han började sortera ut maten.
Snart får alla stockholmare ytterligare en soppåse att hålla reda på. 2023 blir det nämligen obligatoriskt att sortera sitt matavfall. Ingen kommer kolla hur du sköter dig, men för vissa kan det spara en hel del deg.
ANNONS

På torsdag väntas avfallsnämnden i Stockholms stad fatta beslut om ett obligatorium för utsortering av matavfall. Förslaget innebär att restauranger och andra verksamheter i Stockholm stad som serverar fler än 25 portioner per dag måste sortera ut matavfall från den 1 januari 2021.

För hushåll och övriga verksamheter är omställningstiden två år längre, och kravet gäller från och med 2023.

Tjänade storkovan på sortering

För Bengt Ivarsson blir det dock ingen omställning alls. Han bor i en villa i Aspudden och har sorterat ut sitt matavfall sedan 2016 – och tjänat storkovan.

Bengt Ivarsson sopsortering kompost matavfall

Bengt Ivarsson har bott på samma adress sedan 1965 och ”tillhör inventarierna här i krokarna”. Foto: Wilhelm Jaresand

– Det var när man började väga soporna som jag bestämde mig för att skaffa en brun soptunna. Jag tror vi mer än halverade våra sopkostnader. Dels för att matavfallet är det som väger mest, men också för att vi nu har två soptunnor och kunde ha sophämtning varannan istället för varje vecka, säger Bengt.

Påsar och hämtning gratis

Obligatoriet betyder i praktiken att alla fastighetsägare ska göra det möjligt för sina boende att sortera ut matavfall, bland annat genom att ställa ut lämpliga behållare.

– I många fastigheter handlar det bara om att man skaffar ett abonnemang för matavfallsinsamling. Kärl, startkit, påsar och hämtning är dessutom gratis i normalfallet, säger Marita Söderqvist, chef för Projekt Matavfall på Stockholm Vatten och Avfall.

Däremot kan man med nuvarande lagstiftning inte kräva av fastighetsägare att de gör stora ombyggnationer för att klara matavfallsorteringen. I de fallen finns möjlighet att söka dispens hos miljö- och hälsoskyddsnämnden.

ANNONS

Ingen kollar dig

För den enskilde innebär nyordningen inte särskilt mycket mer än en extra påse i köket, som man ska lämna i behållaren. Ingen kommer att kolla hur enskilda boende sköter sin sortering.

– Vi kan inte se vilka boende som sorterar ut sitt matavfall, men däremot i vilka fastigheter man har den möjligheten och vilka fastighetsägare som har abonnemang för matavfallsinsamling, säger Marita Söderqvist.

Några sanktioner när hushåll inte sköter sorteringen har man ännu inte diskuterat.

– Men märker vi att det ofta är tomma behållare så kommer vi att vara angelägna att informera fastighetsägaren om detta så att denne kan kommunicera med sina boende om vikten av att sortera.

Kista och Skarpnäck i topp

För villor är det betydligt enklare att införa obligatorisk matavfallssortering, eftersom det för det mesta finns plats för ett ytterligare kärl. I själva verket har redan nästan hälften av stadens villaägare anslutit sig till matavfallsinsamlingen.

Högst är andelen i Rinkeby-Kista (61,4 procent) och Skarpnäck (58,9), medan anslutningsgraden är lägst i Hässelby-Vällingby (39,4). Innerstaden ingår inte i sammanställningen eftersom antalet småhus där är alltför lågt.

Fakta

Andel villakunder som har matavfallshämtning i olika områden i Stockholm

Rinkeby-Kista 61,4%

Skarpnäck 58,9%

Skärholmen 48,7%

Enskede-Årsta-Vantör 47,7%

Hägersten-Liljeholmen 46,7%

Farsta 46,3%

Älvsjö 45,2%

Spånga-Tensta 43,7%

Bromma 40,4%

Hässelby-Vällingby 39,4%

Fotnot: Då innerstaden har så få småhus har de inte inkluderats i sammanställningen ovan.

Källa: Stockholm vatten och avfall
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.