Blir lyxbostäder trots nytt bolag

Tornet säljer sina fastig­heter på Risinge­plan i Tensta.

Bostadsbolaget ­Victoria Park tar nu över och fortsätter att driva de planerade nybyggnationerna.

De planerade lyxiga takvåningarna och renoveringen kommer att fortsätta som planerat på Risingeplan, trots att Tornet nu säljer sitt bestånd där.

Enligt Tornets vd Göran Wendel beror försäljningen på att PEAB, som äger Tornet, har bestämt att Tornet ska koncentrera sig på nyproduktion.

Fastigheterna på Risingeplan med cirka 500 lägenheter ska enligt Göran Wendel ha sålts till Victoria Park för omkring 400 miljoner kronor.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om konflikter mellan hyresgäster och Tornet, som bottnar i att hyran anses vara för hög och standarden och servicen för undermålig. Detta ledde förra året till omfattande protester – både fredliga och sådana som resulterade i hot och skadegörelse. Som en konsekvens av det drog Tornet tillbaka sin planerade nybyggnation i samma område. Dessa planer aktualiserade sedan i höstas igen. Och byggplanerna är fortfarande aktuella.

– Vi kommer att fortsätta driva de planerande nybyggnationerna, säger Peter Strand, vd för Victoria Park.

Hur kommer ni att hantera den pågående hyreskonflikten som finns i området?

– Vi tar även över den stafettpinnen från förre ägaren. Vi har redan fört dialog med Hyresgästföreningen och kommer fortsätta att jobba för att lösa konflikten. Vi är vana vid den här typen av utmaningar och har erfarenhet från bostadsområden i Malmö, säger Peter Strand.

Vi är vana vid den här typen av utmaningar.