Nu blir det svårare att sopsortera

Nu tas de gröna behållarna bort från Selmedalsvägen i Hägersten. "Fast om man ska bygga bostäder här behövs ju stationen", resonerar John som sätter upp informationsskylten.
Nu tas de gröna behållarna bort från Selmedalsvägen i Hägersten. "Fast om man ska bygga bostäder här behövs ju stationen", resonerar John som sätter upp informationsskylten.
Åtta av stadens återvinningsstationer tas bort – varav en på Selmedalsvägen i Hägersten och en på Fru Marias torg i Långbro.
– Vi har ännu inte hittat några ersättningsplatser, säger Annika Dahlberg, på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Förra året lämnade varje stockholmare i snitt in omkring 30 kilo glas och 20 kilo tidningar till återvinningen. Varje invånare stoppade även in sammanlagt tolv kilo papper, plast och metall i de gröna behållarna.
Men nu plockas åtta av stadens återvinningsstationer bort. En av dem som försvinner är stationen på Selmedalsvägen 191. Orsaken är planerna på att bygga 470 lägenheter vid Selmedalsvägen mellan Mälarhöjden och Axelsberg.

STSL Återvinnin 4516, Stationer tas bort, Selmedalsvägen 191

Mälarhöjdsbon Fred Gerschman, som slänger plastförpackningar och en champagneflaska i en av de gröna flaskbehållarna, tycker att det är viktigt att det finns tillräckligt många återvinningsstationer.
– Ofta är de ju överfulla. Det märks att folk sorterar mer, säger han.

I Långbro, vid Fru Marias torg, är det stadsbyggnadsnämndens politiker som satt stopp för återvinningsstationen. Stationen anses nämligen förfula torget.
När Lokaltidningen Mitt i besöker torget strålar höstsolen mot de omgivande husen. Maria Bervander, som driver kaféet Fru Marias bak, tar rast i solen på uteplatsen. Hon tycker både det är bra och dåligt att behållarna försvinner.

– Jag bor ju själv intill, och kan återvinna här. Samtidigt förstår jag grannarnas synpunkter på att det låter och väsnas. Det skulle ju bli trevligare på torget om grönområdet kunde användas till något mer, kanske boulebana eller torghandel, säger hon.

STSSL Återvinna 4416

Åsa Lindberg och Maria Bervander, som driver kafé och bageri på Fru Marias torg ser både fördelar och nackdelar med stationen.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har inte hittat några ersättningsplatser för de stationer som försvinner. Det byggs allt mer i staden, vilket gjort det svårare att hitta ledig och lämplig mark.
– Jag vet att vår regionchef sliter sitt hår för att hitta nya platser. Vi ser ju att återvinningen ökar, så vi skulle ju vilja att antalet stationer blev fler, inte färre, säger Annika Dahlberg, presschef på FTI.
FTI har tidigare fått tillfälliga bygglov för sina stationer. I år går dessa ut och man söker därför permanent bygglov.

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning, som är remissinstans, har just nu fyra bygglovsansökningar på sitt bord. I Älvsjö har man redan svarat på en ”drös” ansökningar, men en som släntrat in på sistone är återvinningsstationen på Annebodavägen i Liseberg.
Där är det många som hoppas att bygglov snabbt ges. Återvinningsstationen togs nämligen tillfälligt bort i maj i år när grävarbeten skulle utföras på gatan.

Men trots att arbetena avslutades i september är stationen fortfarande borta. Orsaken är att man avvaktar ett permanent bygglov. De boende hänvisas till Gimmerstavägen, ungefär en kilometer därifrån.
”Men alla har inte bil och därför ska en station vara lättillgänglig. Tidningar, glas och kartonger är tungt att bära och jobbigt att släpa på bussen och för en person med rullator är det omöjligt”, skriver en kvinna i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i.