ANNONS

Nu blir vattnet dyrare

Dyrare nota för vatten i Sollentuna.
Dyrare nota för vatten i Sollentuna.
SEOM har beslutat att höja anslutningsavgiften till vatten och avlopp med 35 procent till våren. Vattenförbrukningen höjs också med 12 procent.
ANNONS

Från och med den 1 mars 2017 kommer VA-avgiften för nyanslutning höjas med 35 procent i kommunen.

”Skandal”, menar en av Mitt i Sollentunas läsare, som förutom en höjd gatuavgift på 400 000 tusen nu får en VA-avgift på 200 000. Personen skriver: ”Alltså tvingad att stycka eller flytta.”

 Det har kanske inte behövts tidigare men nu behövs det verkligen

Senast anslutningstaxorna reviderades var 2002 och SEOM (Sollentuna Energi och Miljö AB) bedömer att de inte hängt med kostnadsutvecklingen.

– Det har kanske inte behövts tidigare men nu behövs det verkligen, säger Åsa Snith, affärsutvecklingschef på SEOM som berättar om utmaningarna Sollentuna står inför med nybyggnation i Helenelund, Häggvik och Väsjön bland annat. Det kommer att krävas helt nya vattensystem, ledningar som ska flyttas och kapacitetshöjas.

– Förtätningar som skett tidigare har vi klarat med tidigare anläggning, nu handlar det inte om en till anslutning, utan man bygger om hela system, säger hon.

Det blir också en höjning för vattenförbrukningen på 12 procent som beror på höjda kostnader hos Norrvatten, som kommunen köper vatten från, och Käppalaverket, som tar hand om avloppsvattnet. Senast brukningstaxan höjdes var 2014.

Tvister med huvudmannen

Beslutet klubbades i kommunfullmäktige den 15 december. Eventuella tvister om taxan mellan fastighetsägare och SEOM prövas av Mark- och miljödomstolen enligt lagen om allmänna vattentjänster.

 

ANNONS