”Jag har blivit stockholmare – lat”

Fler stockholmare borde kompostera sina matrester, tycker Mitt i:s reporter Dennis Andersson.

KRÖNIKA. Jag har blivit stockholmare. Inte för att jag instinktivt vet att man står till höger i rulltrappan. Nej, jag har blivit stockholmare i den mening att jag inte sorterar mitt matavfall.

Jag har gjort det tidigare, när jag bott i andra delar av landet, och det har varit hur naturligt som helst. Men när vi flyttade till Stockholm för två år sedan upphörde beteendet. Trots att jag hämtat kompostpåsar hos min matbutik så gör jag det inte. Jag vet inte varför. Det är ju en bra grej. Matavfallet används för att tillverka biogas till våra bussar.

Stockholmarna är urusla på att sortera sitt matavfall. Jag skrev en nyhet om detta för något år sedan. Då fick jag mejl om att ”hur kan det vara bra att slänga mat?”. Här har personen missförstått.

Det handlar inte om matsvinn som beror på överproduktion eller bäst före-datum. Nej, nu pratar vi om det organiska avfall som uppstår hemma i dit kök vare sig du vill eller inte. Skal av olika slag; potatis, ägg och banan. Fettkanten från biffen eller sumpen efter kaffet.

Det finns egentligen inga undanflykter. Om du är villaägare ring kommunen och säg att du vill börja. Bor du i lägenhet sätt press på hyresvärden eller föreningen.

Själv ska jag ta och använda de där kompostpåsarna jag har under diskbänken.