ANNONS

”Blixten small och bilen exploderade”

Sju bilar totalt utbrända – och blixtnedslaget misstänks ha varit orsaken.

– Ett ljussken vek sig över bilen, blixten small och bilen bara exploderade i brand, säger vittnet Torbjörn Carlsson.
ANNONS

En timme tog det. Under söndag­ens kraftiga åskoväder total­förstördes sju bilar på Valfiskens gata i Brandbergen.

En person som uppgett för polisen att han såg hur branden bröt ut är Torbjörn Carlsson, som bor 60 meter från parkeringen och var ute på balkongen.

– Det var knäpptyst ute och stilla. Då kom blixten som en båge över och lyste upp bilen. Sen small det och branden bröt ut direkt, säger Torbjörn.

– Jag sprang över till min granne som är polis och allt fler kom ut till parkeringen. Jag tolkade situationen som att blixten låg bakom allt.

Polisen rubricerar händelsen som brand utan misstanke om brott.

– Det finns vittnen som gjort iakttagelserna att det började brinna i samband med blixt­nedslag, säger Pär Lundqvist, biträdande närpolischef i Haninge.

Vernon Cooray, Sveriges ledande åskexpert, menar att det inte alls är osannolikt att en så kallad positiv blixt låg bakom. Han vill döda myten om säkra bilar vid åskoväder.

– Stanna i huset! Vi tror ofta att bilen är trygg som leder bort blixten ner i marken, men så är det inte längre. Dagens bilar görs till stor del i plast och inte bara metall. Och i Sverige har vi ibland extremt kraftfulla blixtar som till exempel kan slå hål i bilen, och i värsta fall kan kablarna börja brinna. Och självklart, skulle bilbränslet av någon anledning inte skyddas av metall så finns ju risken att bränslet antänds, säger Vernon Cooray.

Lokaltidningen Mitt i träffade grannar på parkeringen i förra veckan. Frågetecknen var många. Utbrända fälgar, bränt gummi och ett trasigt batteri låg i en sotig röra. Ett av bilvraken stod kvar.

ANNONS

Patrik Lindqvist sprang ut i underkläderna och hann precis rädda sin bil.

– En halv minut senare hade jag inte kunnat rädda bilen.

Alla är inte övertygade om att blixten orsakade branden. Kenneth Bekkewold hörde två personer skrika på varandra på parkeringen en dryg halvtimme innan branden bröt ut.

– Det kan ju ha varit någon som försökte göra något med en bil och så kom blixten.

Räddningsinsatsen försenades – vilket rörde upp känslorna på Valfiskens gata.

– Brandkåren var upptagen med en villabrand och branden spred sig då till de andra bilarna, säger Richard Andersson, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Knut Ångström och Kenneth Bekkewold tittar på vraket av den bil där branden började förra söndagsmorgonen.

I Sverige har vi ibland extremt kraftfulla blixtrar.vernon cooray, åskexpert

Fakta

Det finns två slags blixtar

I ett åskmoln samlas olika elektriska laddningar. När spänningsskillnaden mellan marken och molnet eller mellan molnets delar blir tillräckligt stor sker ett överslag och blixten bildas.

Det finns två slags blixtar: negativa som är vanligast och de mer sällsynta positiva blixtarna som är vanligare i Sverige än i tropiska regioner.

De positiva blixtarna är starkare och låter kraftfullare.

Källa: Vernon Cooray

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.