ANNONS

Blixthalkan lamslog trafiken

Halka, blankis, plogning, kollage
Halkan slog till under torsdagsmorgonen. Kommunens plog- och sandbilar fick kämpa hårt.
Det var kraftiga förseningar i busstrafiken under torsdagsmorgonen på grund av halkan som slog till under natten. Kommunen fick slita hårt för att öka framkomligheten. Först efter lunch var den sista gatan halkbekämpad.
ANNONS

Gårdagens snöfall följdes av regn, som följdes av minusgrader. Resultatet blev en blankis som la sig över vägar, torg, trottoarer och cykelvägar i hela Järfälla. Under torsdagsmorgonen drogs busstrafiken med stora förseningar.

– Det var förseningar på upp till 40-50 minuter och en del indragna linjer under morgonen, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Bussarna körde 10 km/h

Halkan tvingade bussarna att dra ner hastigheten, vilket ökade förseningarna ytterligare.

– Bussarna körde ett tag inte mer än tio kilometer i timmen. Man gör så, så att det inte ska bli trafikfarligt, säger Elin Lindström.

På kommunen har snöröjarna och halkbekämparna ett tufft dygn bakom sig. Redan klockan åtta på onsdagskvällen var samtliga maskiner ute och plogade undan snön som hade fallit.

– Sen började det regna och eftersom vi visste att det skulle frysa till så påbörjade vi både plogning och halkbekämpning på en gång, säger Staffan Dahlström, arbetsledare på Järfälla kommun.

”Vi kan inte vara överallt samtidigt”

Men när det regnar och är plusgrader sjunker sanden undan och allt arbete kan snabbt bli ogjort. Därför har kommunen fått vara ute konstant sedan i onsdags kväll.

– Vi har klarat oss ganska bra faktiskt. De som upplevt att det varit halt och dåligt sandat skulle kunna vara personer som bor i villaområden, där började vi sanda lite senare, säger Staffan Dahlström.

– Sen är det ju också så att vi kan inte vara överallt samtidigt, fortsätter han.

ANNONS

Först klockan halv ett på torsdagen rapporterades den sista sandningen vara klar från halkbekämparna i Barkarby/Skälby. Och under dagen har även SL upplevt att framkomligheten blivit betydligt bättre.

– Det var främst under morgonen vi såg problem. Prognosen för resten av dagen ser god ut och vi har inte haft några allvarliga olyckor eller skador, säger Elin Lindström.

Självkörande bussarna kan köra fast

Men just i Barkarby kan det hända att resenärer upplever störningar, enligt Staffan Dahlström.

– De självkörande bussarna kan få problem. Snövallarna vid sidan av vägen kan bussen uppfatta som ett främmande föremål, eftersom man spelat in bussens rutt under sommaren och då tar man inte hänsyn till att det uppstår snövallar, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.