Blixtolyckan vid Högsätra bollplan den 29 augusti skakade inte bara om Lidingö. Även på Karolinska sjukhuset ses den som en ytterst ovanlig händelse.
Åtta ungdomar fördes till sjukhus, varav tre med allvarliga skador.
– Vi är ovana vid blixtskador. Jag hade inte stött på någon tidigare, och jag började jobba med det här 1995, säger överläkaren och verksamhetschefen Gunnar Sandersjöö.
– Åtta skadade ungdomar kom in i snabb följd. Det sätter press på akuten, ambulansen, barnintensiven och vuxenintensiven. Det är förstås helt unikt.
För att utreda om allt har hanterats optimalt gör Karolinska i vanlig ordning en händelseanalys, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.
– Det handlar om att se över händelseförloppet från skadeplats till vård. Vi gör det här för alla patienter, vilket är fantastiskt. Vi diskuterar alltid om det finns någonting vi kan förbättra.
Saknade läkarna erfarenhet för att hantera situationen?
– Vi vet precis hur vi ska hantera ett trauma, en elskada eller en brännskada. Men det var ingen som hade stor erfarenhet av blixtskador. De läste på i farten eller gick på de symtom patienterna hade. Två av de tjugo medarbetare jag har talat med hade sett blixtskador tidigare.
För att överleva
Direkt efter olyckan slog spelare larm och tillsammans med tre vuxna satte de omedelbart igång med hjärt- och lungräddning på de två pojkar som var medvetslösa.
– När man träffas av blixten kan många saker hända. En av dem är att hjärtat kan stanna. Det tar 3-4 minuter innan hjärnan lägger av efter att deflationen upphör. Det kan ta en kvart innan ambulansen är på plats. Jag vill inte gå in på vad som hände i det specifika fallet, men att någon gör rätt från början och startar hjärt- och lungräddning är en förutsättning för att en person ska överleva när hjärtat stannat.