ANNONS

Blixtsnabb surf för fler i Sollentuna

I höst kan många Sollentunabor få snabbare internet.

Sedan mitten av september kan vissa adresser få bredband med raketfart, och de kommer att bli fler allt eftersom.
ANNONS

Tack vare en stor ombyggnad av stadsnätet kan många Sollentunabor surfa på internet med höga hastigheter i höst.

Redan i dag kan de som bor på ett 40-tal gator i kommunen få tillgång till en uppkoppling med hastigheten 250 mbit per sekund ner (till datorn) och 100 mbit per sekund upp (ut från datorn). Och under hösten får fler adresser den nya hastigheten, uppger Sollentuna energi som är ansvariga för stadsnätet.

Satsningen ligger i linje med kommunens ambition att vara en av landets främsta på att tillhandahålla ­it-infrastruktur.

– Vi har som mål att Sollentuna ska vara en av Sveriges mest uppkopplade kommuner, säger Per Lilja som är stadsnätschef på Sollentuna energi.

I dag är cirka 19 500 hushåll i kommunen anslutna till fibernätet, vilket motsvarar drygt två tredjedelar av de 28 000 hushåll som är anslutna till elnätet.

Fibernätet finns sedan länge på i princip alla gator i Sollentuna. Sedan är det upp till varje fastighetsägare att bekosta en framdragning från gatan till huset.

– Vi jobbar för högtryck och har fyra traktorer som gräver fiber hela dagarna nu. Vi har 500 villakunder som har beställt anslutning, säger Per Lilja.

En Sollentunabo som längtar efter snabbare internet är Payam Tavakoli, som Mitt i-läsare känner igen som en av årets arrangörer bakom Rudbecksskolans datorspelsmaraton.

– Jag bor i radhus så vi väntar på att hela föreningen ska gå med på att bekosta en anslutning till fibernätet.

ANNONS

Hur snabbt internet behöver man egentligen tycker du?

– Jag tycker att man i första hand ska fokusera på att ha ett stabilt internet, och det får man genom att ansluta till fiber. När man sedan börjar titta på hastighet är det viktigt att titta på hur fort man kan ladda upp också, säger Payam Tavakoli.

Hur mycket hastighet behöver man då? Payam säger att hans uppkoppling på 24 ner och 2 upp räcker för de flesta, men den som vill ladda upp en egen stream med rörlig bild på internet, till exempel via sin webbkamera eller en spegling av den egna datorskärmen, kan behöva en högre hastighet upp.

– 250 ner och 100 upp, det är väldigt mycket. Men om man är en stor familj där många använder internet samtidigt kan det säkert vara bra, säger Payam.

Fakta

Blixtsnabbt bredband

På cirka 40 gator är vissa adresser klara för internet­anslutning med hastigheten 250/100 mbit per sekund.

På Sollentuna energis webbplats finns samtliga adresser, samt information om vilka leverantörer som erbjuder vilka hastigheter.

Under hösten tillkommer fler adresser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.