ANNONS

Blockad inleds mot Haningekafé

Facklig blockad vid Paus bagarstuga väntas med start på måndag .
Facklig blockad vid Paus bagarstuga väntas med start på måndag .
En facklig blockad väntas inledas på måndag vid kafeet Paus bagarstuga i Västerhaninge centrum. Detta bekräftar både kaféägaren och centrumförvaltaren för Mitt i Haninge.

Livsmedelsarbetareförbundet vill att kaféet skriver på kollektivavtal – men bagarstugan vägrar.

– De vill tvinga oss att skriva på kollektivavtal, men vi vill inte skriva på. Vi har under 11 år haft nöjd personal och bra dialog med dem, säger Maritha Paus.
ANNONS

Paus Bagarstugas facebook-sida fylls kommentarsfälten just nu.

Anledningen är den blockad som Livsmedelsarbetareförbundet planerar utanför Paus bagarstuga i Västerhaninge centrum.

Audun Ribe på centrumförvaltaren Comerciante bekräftar på fredagen för Mitt i Haninge att blockaden inleds på måndag.

Maritha Paus från Paus bagarstuga säger att hon ringt polisen i förebyggande syfte, om det skulle bli hätsk stämning.

– Jag är rädd att det kanske blir tumult. Det kommer vara mycket kunder på plats som stöttar oss. Jag kan förstå att man tecknar kollektivavtal om man har en stor organisation. Men vi är bara 12 stycken nu sedan vi avvecklade vår verksamhet i Haninge centrum.

Gerald Lindberg, andre ordförande i Livs, säger till Mitt i Haninge att det än så länge bara råder varsel om blockaden, och att han hoppas på en lösning innan måndag klockan 8. Men syftet med blockaden är tveklöst att få till ett avtal.

– Vi kommer aldrig någonsin acceptera att lönerna dumpas och på det sättet få en illojal konkurrens med andra bagerier. Huvudsyftet med att teckna kollektivavtal är ju att följa upp lönenivåerna.

Hur kommer blockaden se ut?

– Man kommer ju aldrig hindra någon att sälja eller gå in i butiken, det är strikt förbjudet. Däremot förutsätter jag att man delar ut lite flygblad. Vi får ta det lite från dag till dag, men så pass mycket kan jag säga att vi kommer skruva upp temperaturen allt eftersom.

ANNONS

Maritha Paus står på sig, och säger att de inte kommer skriva på avtalet. Samtidigt försöker man förbereda sig för en vanlig vecka inne på kafeet, säger hon.

– Det ska vara frivilligt att skriva på kollektivavtal. Självklart följer vi lag och ordning. Men vi ska inte tvingas till något man inte behöver göra, säger Maritha Paus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.