Blockerade vägen för rattfyllerist

När Gustav såg en bilist som körde vingligt och krockade med en lyktstolpe tvekade han inte. Han kastade sig in i sin bil och och blockerade vägen.

Gustav jobbar i hemtjänsten och var ute och körde bil i jobbet. I Skälby fick han plötsligt syn på en bilist som körde vingligt. Färden slutade med att bilen körde rätt in i en lyktstolpe.

– Det gick ganska långsamt, det såg inte ut som en olycka. Jag trodde först någon var sjuk och fått hjärnblödning. Jag stannade och gick ur, säger Gustav.

Föraren hade då stannat och klivit ur.

– Jag märkte ganska snabbt att han verkade berusad, han hade svårt att stå, han vacklade. Sedan hoppade han in i bilen och försökte starta den, säger Gustav.

– Jag var lite rädd när han först startade bilen, tanken slog mig att han kanske är en galning som försöker köra på mig.

Gustav hoppade ändå in i sin bil och körde fram och parkerade framför mannen, så att han inte kunde köra i väg. Under tiden hade folk samlats på olycksplatsen, korsningen Orgonavägen–Lilla björnens gränd. Någon lyckades ta sig in i mannens bil och gömma hans bilnyckel.

Gustav ringde polisen som tog hand om mannen.

Varför stannade du?

– För att se om det hänt föraren något. Jag kände att jag måste stanna och titta om någon var sjuk, säger Gustav.

Vad sa polisen till dig?

– De tyckte det var bra att vi ingripit och tackade så klart. Det var ingen jättegrej, det var ingen som var utsatt för fara. Det jag var rädd för var att han skulle fortsätta köra, säger Gustav.

Själv ser han sig inte som en hjälte.

– Det ordet vet jag inte om ni ska använda, jag har gjort det som man ska göra.

Föraren som Gustav stoppade misstänks för grovt rattfylleri. Anders Agnevik vid Norrortspolisen berömmer Gustavs insats.

– Det är tack vare honom den här föraren kan bli dömd.

Fakta

Fler åker fast för drograttfylla