Bil har blockerat infart en vecka

En bil blockerar sedan drygt en vecka en infart på Lagavägen.
En bil blockerar sedan drygt en vecka en infart på Lagavägen.
En bil har parkerats så att den blockerar infarten till en gård i Bagarmossen. Så har den stått i över en vecka.
– Tänk om det börjar brinna, då kommer inte brandkåren in, säger en boende.

I drygt en veckas tid har en personbil stått parkerad så att den blockerat infarten till en gård med bostadshus på Lagavägen i Bagarmossen. En boende på gården är oroad över situationen.

– Om det börjar brinna så kan inte brandkåren köra in här och släcka elden för att bilen står i vägen, säger hon.

Hon är också orolig över att det har hänt bilföraren något och att personen behöver hjälp.

– Bilen står mot färdriktningen med fönstret öppet som om föraren skulle komma tillbaka när som helst så man undrar ju om personen har råkat ut för något, säger hon.

Kvinnan har kontaktat diverse myndigheter utan att saken undersökts eller bilen har flyttats. Hon började med polisen som hänvisade henne till trafikkontoret som i sin tur hänvisade henne till Stockholms stads parkeringsövervakningsbolag.

– Jag är lite upprörd, hur mycket ska man behöva informera myndigheter egentligen? Jag har ägnat över en timme åt att sitta i telefonen, men ingen vill ta tag i det här, det är lite konstigt. Det borde räcka att man ringer till ett ställe, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i Söderort ringde upp Ola Eriksson, pressekreterare på trafikkontoret.

Vems ansvar är det att ta bort fordon som står parkerade så att brandbilar och andra räddningsfordon inte kan ta sig förbi om det skulle behövas?

– Det beror lite på. Om den står på privat mark så är det fastighetsägarens ansvar. Vi kan inte gå in och flytta bilar hur som helst det kan vara egenmäktigt förfarande och då blir vi skadeståndsskyldiga. Om den står på stadens mark så är det vårt ansvar, säger han.

Men det verkar kunna ta tid.

– Det kan ta upp till en vecka innan en bil flyttas.

Går det att snabba på ett beslut om en bil står och hindrar framkomligheten för utryckningsfordon?

– Det får man se från fall till fall. Men om vi flyttar en bil som inta står så att den hindrar så kan vi bli skadeståndsskyldiga.

Borde det inte räcka att man som privatperson ringer till en instans och meddelar sådant här?

– Jo absolut. Jag kan inte svara på vad som har hänt i det enskilda fallet, men det ska räcka med att man ringer till oss på trafikkontoret och gör en felanmälan. Bilen kommer att fraktas bort i början av den här veckan.

Innan trafikkontoret flyttar en bil förökar de kontakta bilägaren, antingen via telefon eller brev. Fordon som står trafikfarligt eller hindrande kan anmälas på telefon 08-651 00 00.