Blocket-bedragare dömd till fängelse

En man från söder­ort svarade på Blocketannonser och lurade till sig flera bilar – utan att betala. Sedan sålde han dem vidare. Nu har han dömts till fängelse för grovt bedrägeri.

Den 38-årige mannen satte i system att lura bil- och husvagnsägare på deras fordon. Ofta låtsades han jobba på en firma som handlade med begagnade bilar och sa att han kunde sälja dem vidare.

Sammanlagt handlar det om fem lurade personer och fordon till ett värde av nästan fyra miljoner kronor.

– Det är väldigt vanligt med annonsbedrägerier på nätet. Ofta kan det vara svårt att genomskåda en bedragare. De vet hur de ska klä och uppföra sig för att inge förtroende, säger Bitte Westin på polisens nationella bedrägericentrum.

Samtliga fall började med att mannen svarade på en Blocketannons. Vid ett tillfälle i mars lämnade en man över sin bil och husvagn till 38-åringen mot ett löfte att betalningen på 1,8 miljoner kronor snart skulle sättas in på hans konto, efter att fordonen hade besiktigats.

Men några pengar såg han aldrig röken av. I stället sålde mannen vidare både bilen och husvagnen till en person i Finland, enligt ett polisförhör.

Mannen har erkänt handlingarna, men hävdar att han kände sig tvingad till att begå brotten eftersom han var skyldig personer pengar efter en narkotikaaffär.

Nyligen dömdes mannen till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Han ska även betala skadestånd till samtliga målsäganden.

Även en kvinna har dömts till tre månaders fängelse för penninghäleri då hon låtit mannen sätta in stora summor pengar på hennes konto och sedan tagit ut dem.

Fakta

Så skyddar du dig på Blocket

Be att få se fler bilder så att det verkligen finns ett riktigt objekt till salu.

Kontrollera handlingar och personens identitet noga.

Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt. Begär originalkvitto och skriv kontrakt.

Gör upp affären på en bank eller använd bank-/postväxel vid större belopp.

Källa: Polisen/Blocket