Blocketbedragare lurade 61 personer

Genom att lägga ut falska annonser på Blocket och få intresserade att betala i förskott lurade mannen till sig över 150 000 kronor.

Förra veckan dömdes han till fängelse.

Genom att lägga upp annonser på Blocket lyckades en 25-årig man i Sollentuna lura en rad köpsugna personer.

Under vintern och våren 2011–2012 lyckades han få över 60 personer att betala pengar i förskott för varor som han aldrig hade för avsikt att skicka.

25-åringen har erkänt handlingarna, men menat att brottet inte ska ses som grovt, utan klassas som bedrägeri av normalgraden.

Redan 2009 dömdes mannen för ett stort antal bedrägerier.

I det aktuella fallet har han lurat till sig 152 000 kronor av privatpersoner runt om i Sverige, i genomsnitt har varje person förlorat knappt 3 000 kronor. Eftersom beloppet var så stort och mannens handlande så systematiskt ville åklagaren döma 25-åringen för grovt bedrägeri, en linje som också Solna tingsrätt valde att gå på.

Mannen stod också åtalad för att ha lurat sin arbetsgivare på nära 450 000 kronor. Mannen arbetade som säljare och genom att manipulera företagets system lyckades 25-åringen få mer provision än det han faktiskt sålt för.

Även den handlingen har mannen erkänt, men menar att det snarare rört sig om 150 000 kronor.

Åklagaren har inte heller kunnat styrka just det beloppet och mannen döms därför för bedrägeri av normalgraden.

I förhör har mannen uppgett att han begick brotten för att finansiera sitt spelberoende, men att han nu inte spelar längre.

Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Fakta

Bedrägerier på internet