Min lokala hjälte

Blocketbluff gav fängelsestraff

Genom falska annonser på Blocket lurade paret till sig tusentals kronor.

Nu har hovrätten fastställt straffet för den ene bedragaren.

Österåkersbon betalade 3 100 kronor i förskott för en mobiltelefon. Vad han inte visste var att pengarna gick till en 39-årig bostadslös bedragare och hans tio år äldre kvinnliga kumpan. Någon telefon fick aldrig Österåkersbon.

I Västmanlands tingsrätt fälldes paret förra året för bedrägeri – för att under åren 2009 och 2010 ha lurat Österåkersbon och tjugo andra privatpersoner via annonssajten Blocket.

I samtliga fall rörde det sig om mobiltelefoner eller andrahandsuthyrning av lägenheter som 39-åringen ville ha förskott för. Pengarna betalades in på kumpanens konton och större delen slussades sedan vidare till 39-åringen.

Nu har Svea hovrätt fastställt tingsrättens dom mot 39-åringen. Straffet blev sex månaders fängelse. I tingsrätten dömdes hans kvinnliga kumpan till villkorlig dom och dagsböter.

Så sent som 2009 dömdes 39-åringen för ytterligare 48 liknande bedrägerifall och 14 fall av bedrägligt beteende till ett års fängelse.

Av hovrättens dom framgår att 39-åringen varit bostadslös och att han träffade kvinnan på en finlandsbåt som han brukade åka med gratis för att ha någonstans att ta vägen.

Kvinnan uppger att mannen väckt moderskänslor hos henne och att han bett att få ta emot penningsummor till något av hennes konton. Att det rörde sig om något brottsligt säger hon sig inte förstått.

Hon hjälpte honom också att sätta ut annonser och tog vid minst ett tillfälle emot samtal från en spekulant.

Liksom i den tidigare domen har 39-åringen hävdat att han bara varit mellanhand åt en tredje hittills okänd person som enligt honom skulle vara den egentlige bedragaren. Det trodde varken tingsrätten eller hovrätten på.

De två dömdes för att ha lurat 21 personer på totalt drygt 61 000 kronor. Enligt åklagaren är det troligt att paret lurat ytterligare 13 personer.

Förutom fängelsestraffet ska 39-åringen tillsammans med kvinnan betala knappt 50 000 kronor i skadestånd till sina offer.