Blocketrånaren döms till fängelse

Två män hotade och misshandlade bil­ägare – när de var ute och provkörde bilen. Nu har en av männen dömts till fängelse.

Lokaltidningen Mitt i kunde för några veckor sedan berätta om hur Huddingebor rånats på sina bilar.

Ett par hade lagt ut sin bil till försäljning på annonssajten Blocket, och fick svar av en man. Paret mötte upp denna man samt ännu en person i närheten av Paradisgaraget. De två männen ville provköra bilen och de fyra satte sig i den. Vid Gladövägen blev paret hotat. Den manliga bilägaren blev även misshandlad, först i bilen fick han ta emot sju–åtta slag, och på gatan blev han både sparkad och slagen.

– Målsägandena är chockade och mår förstås inte bra efter vad de har varit med om, sa Anna Nilss­on, förundersöknings­ledare vid polisen i Södertörn, när mannen var gripen och skulle åtalas.

Den 19-årige gärningsmannen stod då åtalad för tre olika rån av dyrare bilar. Förutom rånet i Huddinge var det ytterligare ett fall i Trångsund, där bilägaren och dennes bror hotades med kniv. Även i det tredje fallet, som skedde i Hässelby, använde gärnings­männen sig av knivhot.

Mannen dömdes nu till ett år och åttamånaders fängelse för två av gärningarna. Peter Svedén vid City åklagarkammare hade hoppats på ett mångårigt straff.

– Överlag är jag ganska nöjd. Lite bakslag var det att ett av bilrånen ogillades, men i det fallet hade inte målsägande kunnat peka ut gärningsmannen vid en foto­konfrontation.

Den andra gärningsmannen, som deltog vid rånet i Huddinge, var anhållen i sin frånvaro i slutet av augusti.

– Nu är han gripen och är åtalad, säger Peter Svedén.

Den nu dömde 19-åringens advokat George Yanku menar att mannen kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Han är inte nöjd, utan anser att han är oskyldigt dömd, säger George Yanku.