Blodcentralen stänger – har för få givare

I slutet av juni nästa år flyttar blodgivningen ut från Blodcentralen på Danderyds sjukhus. Blodgivarna välkomnas istället till blodbussen som kommer att stå vid sjukhusets huvudentré, utanför apoteket.
I slutet av juni nästa år flyttar blodgivningen ut från Blodcentralen på Danderyds sjukhus. Blodgivarna välkomnas istället till blodbussen som kommer att stå vid sjukhusets huvudentré, utanför apoteket.
Blodcentralen på Danderyds sjukhus har för få besökare. Därför byts den i sommar i stället ut mot en blodbuss.

I slutet av juni nästa år stänger blodcentralen på Danderyds sjukhus – eftersom för få personer har utnyttjat den.

– Blodcentralen är en del av landstinget och finansieras av skattemedel. Förra året gav 1 981 personer blod på Blodcentralen Danderyd och det är inte tillräckligt många för att kunna behålla den fasta blodcentralen, säger Beatrice Diedrich, chef för Blodcentralen i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Blodgivarna välkomnas i stället till en blodbuss som kommer att stå vid sjukhusets huvudentré, utanför apoteket, med start 6 juli 2016. Den ska finnas på plats varje torsdag – blodcentralen i Danderyd är i dag öppen tre dagar i veckan.

– Bussen har fem britsar för blodgivning och centralen har fyra. I Danderyd har vi haft i snitt 70 givare i veckan – i bussen klarar vi av att ta emot lika många på bara en dag. Men om vi skulle se att det kommer många personer kan vi självklart utöka verksamheten, och anpassa den efter hur många givare som kommer, säger Karolina Blom-Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen Stockholm.

Bussen ska även fortsätta att regelbundet komma till andra platser i kommunen – Vendevägen 91 utanför Ge Money Nordic Holding AB och till Rinkebyvägen 17 utanför Trimble. Enligt Karolina Blom-Wiberg pågår även samtal med Danderyds kommun om ytterligare bussplatser.

– Vi vill att bussen ska finnas på platser där mycket människor är i rörelse. Men på grund av stora ombyggnationer i till exempel Mörby centrum kommer det att dröja några år. Vi hoppas på att få fler blodgivare. Det behövs, säger hon.