Blodgivarna hittade inte till nya hållplatsen

Sjuksköterskan Sylvia Eggefalk spanar efter vilsna blodgivare.
Sjuksköterskan Sylvia Eggefalk spanar efter vilsna blodgivare.
Sjukvården i Stockholm gick miste om viktigt blod i Skärholmen i förra veckan. När blodbussen tvingades flytta till en ny plats hittade knappt hälften av blodgivarna dit.

Fyra gånger om året kommer blodbussen till Skärholmen för att ta emot blod från lokala givare. Varje gång brukar ungefär 70 personer dyka upp – vilket ger drygt 30 liter färskt blod till operationer på länets sjukhus.

Men förra veckans besök i Skärholmen blev en missräkning. Eftersom busstorget just nu byggs om kunde bussen inte stå på sin ordinarie plats utanför Ica Kvantum. I stället hamnade den ute på Skärholmsvägen – dit många av blodgivarna helt enkelt inte hittade.

– Vi brukar ha ungefär 70 personer under en onsdag i Skärholmen. I dag har det bara varit 30 stycken, säger sjuksköterskan Ylva Eggefalk.

När Lokaltidningen Mitt i hälsar på är bara en av bussens fem britsar upptagna.

– Jag fick gå runt hela centrum två gånger innan jag hittade rätt, säger givaren Jan Jämsén medan en sköterska sätter en plåsterlapp på hans arm.

Inför bussens besök skickas kallelser ut till registrerade blodgivare i området. Kallelsen hade redan gått ut när de ansvariga fick besked om ombyggnaden av torget.

– Vi försökte lösa det genom att stå så nära den vanliga platsen som möjligt men det är ändå många som har haft svårt att hitta, säger Suzanne Seaton, enhetschef för blodbussen.

Varje dag används omkring 100 liter blod i Stockholms län vid operationer, olycksfall och förlossningar eller vid behandling av sjukdomar. Eftersom blod är en färskvara – hållbarheten är cirka sex veckor – krävs ständig påfyllning.

– Bara tre av 100 stockholmare ger blod. Vi behöver bli fler blodgivare för att vara säkra på att kunna möta sjukvårdens behov i takt med att Stockholm växer, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i Stockholms län.

Enligt trafikkontoret ska ombyggnaden av busstorget vara klar den här månaden. Blodbussens nästa besök i Skärholmen är den 10 december.

Fakta

Blodgivare räddar liv

Tre procent av befolkningen i åldern 18–75 år donerar blod minst en gång per år.

Minst en tredjedel av det blod som doneras i Sverige används i direkt livräddande situationer, enligt Blodcentralen.

Vill du ge blod? Gå in på www.geblod.nu och läs mer om hur det går till.

Källa: Blodcentralen