”Blodig” attack riktades mot KD

Botkyrkas kommunhus utsattes för en politisk klotterattack förra veckan. Protesten var riktad mot Kristdemokraterna och deras politik kring könsbyten för transpersoner.

I tisdags morse förra veckan upptäcktes klotterattacken. Budskap som ”KD: Vårt blod på era händer”, ”Hata KD” och ”Tvångssterilisera KD nu” samt handavtryck i röd färg var sprejade över fasaden och ingången. En ruta i entrédörren var krossad och genom den hade en öppnad färghink kastats in. Kommunalhuset i Huddinge utsattes under samma natt för en liknande attack.

– En grupp som kallar sig Anonyma transbataljonen tar på sig skadegörelsen, men innan vi vet om det rör sig om några hot rubriceras ärendet just nu endast som skadegörelse genom klotter, säger Jari Kalliorinne, stationsbefäl vid Södertörns­polisen.

Kristdemokraterna var länge för steriliseringstvång vid könsbyte, medan övriga regeringspartier och oppositionen velat ändra lagen. Men i mitten av februari vände KD och anslöt sig till linjen att avskaffa steriliseringstvånget vid könsbyte.

Varför gruppen valt att attackera just Botkyrkas och Huddinges lokalpolitiker är oklart.

– Jag är förstummad, det är fruktansvärt och jag blir direkt illa berörd. I ett fritt samhälle får man tycka vad man vill, men inte okväda människor och dess­utom inte stå för det genom att vara anonym, säger Bo Claesson, ordförande för Kristdemokraternas lokalavdelning i Botkyrka.

Han understryker att frågan om tvångssterilisering är en rikspolitisk fråga, och inte något som drivs på lokal nivå.

– När du gör en sådan sak på kommunalhuset så är det en attack på demokratin. Här väljer man att vandalisera med tydligt politiskt budskap. Det är många på kommunhuset som känt olustkänslor på grund av detta, säger Jimmy Baker (M), oppositionsråd i Botkyrka kommun.