ANNONS

Bloggar mot bredbenta män

My Vingren har startat bloggen ”Macho i kollektivtrafiken” tillsammans med några andra. Det är ytterst en fråga om maktordningen i samhället, menar hon.
My Vingren har startat bloggen ”Macho i kollektivtrafiken” tillsammans med några andra. Det är ytterst en fråga om maktordningen i samhället, menar hon.
Tar män för mycket plats på sätena i kollektivtrafiken? Det anser kvinnorna bakom bloggen ”Macho i kollektivtrafiken”.

Frågan har väckt en het debatt. Gruppen har blivit både avstängd från Facebook och dödshotad av läsare.
ANNONS

26-åriga My Vingren från Vårby gård är initiativtagare till bloggen Macho i kollektivtrafiken. Den har rört om i något som var oväntat känsligt och har skakat i gång en debatt om en helt vardaglig företeelse – om hur män sitter i kollektivtrafiken.

Det hela började med ett bråk på Facebook om män och kvinnor som tar upp plats på tunnelbanan, men har i dag kommit att handla om allt mellan storleken på pungen till en normkritisk debatt om mäns makt i samhället.

– Fyra timmar efter att vi hade börjat kommentera på Facebook hade det blivit en lång diskussion och folk var jätteupprörda kring ämnet om hur män satt och tog upp plats i kollektivtrafiken, säger My Vingren.

Det blev också starten på det som utmynnade i bloggen Macho i kollektivtrafiken, en sajt som fortsatt att uppröra och som även lett till att kvinnorna bakom sajten fått ta emot grova hot. Hoten har fortsatt, men de är inte lika grova längre, enligt My Vingren.

– Vi fick snabbt 500 anhängare i Facebookgruppen. Men vi fick också många hot där man sa att man skulle våldta oss och att vi förtjänade att dö, säger hon.

De som protesterade mot diskussionsgruppen fick sannolikt också den sociala nätsajten att vända sig till initiativtagarna, det tror i alla fall My Vingren.

– Facebook kontaktade oss och sa att de skulle stänga ner gruppen. Vi hade fått många anmälningar mot oss och de tyckte kanske att gruppen var för sexistisk eftersom den bara handlade om män, säger hon.

Bloggen ”Macho i kollektivtrafiken” uppdateras varje dag med smygtagna bilder på män i kollektivtrafiken som sitter brett med benen, dock aldrig så att det går att identifiera personen. Bilderna kommer både från kvinnorna bakom bloggen och från andra resenärer. Kommentarerna är blandade.

– Jag tycker att det är jätte- fånigt när män tar upp pungen som argument för att sitta brett. Har man problem att sitta normalt så ska man söka upp en läkare, säger My Vingren.

ANNONS

Hur ska man sitta på tunnelbanan?

– Det här handlar egentligen inte om hur man ska sitta utan snarare om vilken plats män tar i offentligheten. Det handlar om vilka olika livsutrymmen vi har. Män tar plats med kroppen medan kvinnor ofta tar plats med saker som till exempel en väska på sätet, säger My Vingren.

Hon tror dock inte att man är medveten om beteendet.

– Det här finns redan i klassrummen, killar tar mer plats och mer tid än tjejerna redan i ung ålder, säger hon.

Nyligen var hon med i en intervju i Sveriges Radio om fenomenet. Men hon är tveksam till några större förändringar.

– Jag önskar såklart ett jämställt samhälle. Men tyvärr ligger det inte så nära.

Tar män onödigt mycket plats?

Fakta

”Tjejer ställer väskan på sätet”

Hämtat från kommentarerna på bloggen:

”Tycker det är jobbigt för pungen att sitta med benen tätt ihop. Det har inget med att vara macho att göra, tro mig.”

”Borde ni inte lobba lika mycket för att få större bussar/vagnar?”

”Det finns hänsynslösa kvinnor som även de breder ut sig.”

”Om ni ska klaga på folk som tar plats, visa även tjejer som ställer sina väskor bredvid och inte bara killar.”