ANNONS

Anna hittade baklusten i Backlura

När Anna Nilsson växte upp i Småland bakade hon mycket med sin mamma och farmor.

Som vuxen pysslade hon inte lika mycket i köket längre. Men när hon och sambon flyttade till torpet Glädjen i Backlura kom bakglädjen tillbaka.
ANNONS

För två år sedan flyttade Anna Nilsson och hennes sambo Thomas till torpet Glädjen, som ligger längst in på en gata med rader av 70-talsradhus i Backlura. När man ser det lilla röda huset med vita knutar och äppelträden på gården så kan man lätt tro att man har kommit ut på landet.

– Vi båda är från Småland, och när vi såg det här huset så kände vi båda att vi hade hittat vårt hem, säger Anna Nilsson.

Hon är en av hobbybagarna som tävlar i tv-programmet Hela Sverige bakar, som sänds på Sjuan. Helst bakar hon bröd, men sedan hon kom med i programmet har hon mer och mer börjat med söta bakverk.

– Jag har lärt mig otroligt mycket av att vara med, både av tävlingsmomenten, men också av de andra deltagarna, säger hon.

Anna Nilsson växte upp i ett litet samhälle i skogen som ligger utanför Vimmerby i Småland. När hon var liten bakade hon mycket med sin mamma och farmor.

Känslan hon hade som barn har hon fått tillbaka i torpet, som har ett stort hemtrevligt bondkök som har blivit husets hjärta. I ett hörn står ett stort bakbord som är en exakt kopia på Annas farmors gamla bakbord.

När vi kommer på besök har Anna hittat på något gott endast för Mitt i:s läsare. Eftersom det är internationella kaffedagen samma dag som tidningen kommer ut (idag, tisdag) har hon gått loss på kaffesmaker. Och när hon ändå var igång så blev det tre recept, alla lika goda med en touch av kaffe: kaffemaränger, mazariner med chokladfyllning och kaffeglasyr, och coffee chocolate chip cookies.

– Jag tänkte att det skulle vara ganska enkla recept, som passar bra att bjuda på till kaffet. Alla ingredienser kan man köpa i en vanlig matbutik, säger hon.

Programmet sänds på torsdagar klockan 21 på Sjuan. Då sitter Anna och Thomas bänkade framför teven.

ANNONS

– Trots att man vet hur det går är det så spännande. När man står och tävlar så är man bara fokuserad på bakningen. Nu i efterhand kan jag se hur de andra gör. Och hur jag själv gjorde, säger hon.

Fakta

Passande dopp till kaffedagen /lägg i tipsruta: de andra två recepten finns på mitti.se

MAZARINER MED CHOKLADFYLLNING OCH KAFFEGLASYR

Mördeg:

300 g (5 dl) vetemjöl

200 g smör

100 g strösocker

Fyllning:

200 g mandelmassa

100 g smör

3 ägg

3 msk kakao

Glasyr:

2 dl florsocker

ett par matskedar vatten

espressopulver (snabbkaffepulver)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda ingredienserna till mördegen i en matberedare. Täck med plast och ställ in i kylen.

3. Mät upp alla ingredienser till fyllningen (förutom kakaon) och kör i en matberedare tills massan är ordentligt blandad. Smaka av med kakao.

4. Ta fram degen från kylen och kavla ut den ett par millimeter tjock. Ta ut lagom stora cirklar och klä valda formar med mördegen.

5. Fyll sedan formarna med chokladmassan (fyll formarna bara till hälften då fyllningen stiger i ugnen).

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills fyllningen stannat och mördegen fått en gyllenbrun färg.

7. Använder du engångsformar låter du mazarinerna vara kvar i formarna, annars vänder du försiktigt ut kakorna när mazarinerna svalnat något.

8. Kaffeglasyr: mät upp florsocker i en skål och tillsätt lite vatten i taget tills du har en trögflytande glasyr. Smaka av med espressopulver, ju mer pulver du använder, desto starkare kaffesmak på glasyren.

9. Bred ut glasyren ovanpå mazarinfyllningen och garnera med ett par kaffebönor.

Fakta

Bloggar om bakning och trädgård

Namn: Anna Nilsson.

Ålder: 33.

Bor: Backlura, Hässelby.

Familj: Sambon Thomas Lindeborg.

Yrke: Konsult inom organisation.

Aktuell: En av deltagarna i Hela Sverige bakar, som sänds i Sjuan. Har en blogg om bakning och trädgård: www.pionerochbrod.se

Har även instagram och facebooksida med samma tema och namn.

ANNONS