Bloggare ger ut bok om bajs, bebisar och spyor

Therese Krupa Syllner och Sofia Falk hoppas att deras bok får fler föräldrar att öppna upp.
Therese Krupa Syllner och Sofia Falk hoppas att deras bok får fler föräldrar att öppna upp.
Spyor, gallskrik och sömnlösa nätter.

Therese Krupa Syllner och Sofia Falk ger en osminkad version av livet som småbarnsmammor i bloggen ”Hormwoner och hemorrojder”.

– Många läsare och bekanta tyckte att vi borde skriva en bok i ämnet också, så nu har vi gjort det, säger Sofia Falk.

”27:e oktober 2011. Dagens outfit, klädd i kräks.” Therese Krupa Syllner och Sofia Falk var nyblivna mammor som saknade en oretuscherad bild av graviditeten och mammalivet. De tog saken i egna händer och började blogga.

– Man får ofta höra att gravida får en sådan utstrålning, men man får sällan höra om vad som faktiskt händer, alla konstiga fysiska komplikationer och hur jobbigt det kan vara efter förlossningen, säger Therese.

– Det blir mycket fokus på barnet efter och det finns inte utrymme för hur mammorna mår på samma sätt, fortsätter Sofia.

I dag har deras blogg 75 000 besök per månad och inläggen handlar om allt från bajskatastrofer till foglossningar.

– När vi delar med oss av våra erfarenheter så är det ibland som att vrida på en kran, det sprutar tillbaka massvis med kommentarer och frågor från mammor som har haft liknande upplevelser. Jag tror att många tycker att det är skönt att känna att de inte är ensamma och nu kanske vi har öppnat upp för att fler vågar prata om sådana här saker, säger Therese.

Bland kommentarerna har det funnits flera som tyckt att bloggmammorna borde skriva en bok i ämnet och den 8 mars kommer ”Hormoner och hemorrojder. Sanningen om småbarnslivet”, ut.

– Det känns otroligt roligt, boken kommer att handla om vårt första år som föräldrar. Vi har också skrivit en del material som kommer att vara exklusivt för boken, säger Sofia.

Skulle ni ha velat läsa er egen blogg innan ni fick barn?

– Ja, ärligt talat, alla påverkas ju olika men för min del var veckorna efter förlossningen de mest påfrestande i mitt liv. Jag önskar att någon hade berättat för mig hur omtumlande och mörbultande det kan vara, både fysiskt och psykiskt, säger Therese.

Fakta

Blev ”Årets bloggmamas”

Namn: Therese Krupa Syllner och Sofia Falk.

Ålder: 32 och 35 år.

Bor: Enskede och Sundbyberg.

Familj: Johan Syllner och Mira 1,5 år respektive Magnus Spanos och Malte 1,5 år.

Aktuella: Med boken ”Hormoner och hemorrojder”. Har även utsetts till ”Årets bloggmamas 2012” av tidningen Mama.