ANNONS

Domstol säger nej till Stallmästaregårdens utbyggnad

Stallmästaregården, i folkmun "Stallis".
Stallmästaregården, i folkmun "Stallis".
Det anrika värdshuset hade önskat att göra en tillbyggnad för att få plats med 30 hotellrum. Solna stad godkände planen i mars.

Men nu upphäver mark- och miljödomstolen den nya detaljplanen för Stallmästaregården.
ANNONS

Det är Förbundet för Ekoparken och Haga-Brunnsvikens vänner som överklagat byggärendet ända till mark- och miljödomstolen, där man nu alltså fått gehör.

Solna stad hade i den nya detaljplanen för området godkänt en tillbyggnad till värdshuset som skulle inrymma cirka 30 hotellrum, en plan som även som även länsstyrelsen godkänt.

Förbundet och vänföreningen menar att oersättliga kulturvärden står på spel om värdshuset, som blev byggnadsminne 1985, skulle få en tillbyggnad.

I överklagandena skriver man bland annat att ”Stallmästaregården är stockholmstraktens äldsta kvarvarande utvärdshus med anrika kulinariska traditioner och obruten funktion sedan 1600-talets mitt. Gården bevarar väsentligen den karaktär den fick på 1740-talet, trots att flera om- och tillbyggnader företagits därefter”

Man lyfter även fram att Stallmästaregården ligger mellan trafikleder men att man trots det kan ”uppleva dess karaktär av lantligt utvärdshus, där det ligger intill Brunnsvikens glittrande vatten med Hagaparkens gröna ängar i fonden.”

Domstolen har gått på deras linje, och upphäver nu den klubbade detaljplanen. Mark– och miljödomstolen menar att detaljplanen avviker för mycket från den fördjupade översiktsplanen för området. Man slår även ner på att det inte upprättats någon miljökonsekvensbeskrivning i ärendet, trots att det borde ha skett.

Stefan Eriksson, vd på Stallmästaregården, menar att utbyggnaden är nödvändig för att verksamheten ska kunna expandera.

– Jag har jobbat här i 25 år och vår verksamhet har vuxit väldigt mycket. Vi har bröllop och konferenser och det vore kul att kunna expandera med fler övernattningar. Det är tråkigt att vi nu kanske inte kan det. Jag förstår inte vad det skulle göra för skillnad, vi kommer ju inte att förstöra någonting.

Beslutet kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen senast den 26 oktober.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.