ANNONS

Blommor och bin blir en bisyssla för allt fler

Hans Hammarlund och frun Jenny har ställt bikuporna strax intill sin kolonilott och hoppas att bina ska få odlingarna att ta fart.
Hans Hammarlund och frun Jenny har ställt bikuporna strax intill sin kolonilott och hoppas att bina ska få odlingarna att ta fart.
Sum sum sum. Snart kommer det att surra i fler buskar än vanligt i länet. Intresset för biodling har gått rakt uppåt de senaste åren och 965 stockholmare rår i dag om en eller flera kupor.
ANNONS

Bina utanför Jenny och Hans Hammarlunds kolonilott på Koloniträdgårdsföreningen Linnéa i Bromma har börjat vakna till liv.

– Det är otroligt spännande med bin och hur de fungerar i sitt samhälle. En viktig skillnad på dem och getingar är att bina bara är intresserade av blommor och inte av vår mat som getingar är, vilka kan bli väldigt närgångna, säger Jenny Hammarlund.

de skaffade två bikupor för föreningens räkning förra året och hoppas nu att odlingarna på de 213 lotterna ska skjuta i höjden.

– Vi förväntar oss att få en helt annan pollinering i år. Frukten ska bli större och mer motståndskraftig, säger Jenny Hammarlund.

Och de är inte ensamma om sitt nyfunna bi-intresse.

Förra året hade Sveriges biodlares riksorganisation 965 medlemmar från Stockholms län. Det är en ökning med drygt 100 personer från 2013, och antalet medlemmar har ökat i ungefär samma takt de senaste åren.

– Bifrågan är mer aktuell nu än tidigare, vi behöver dem för vår biologiska mångfald, vilket många börjar förstå. Det är även fler yngre personer som skaffar bikupor, så det är ett generationsskifte på gång, säger Pim Bendt, biodlingsansvarig på Beeurban vilka lånar ut bikupor till företag.

I dag har cirka 25 företag och kommuner i länet lånat kupor att ha på taket eller på gården.

– Det är stor skillnad på honungen beroende på vad som finns i binas upptagningsområde, vilket är cirka tre kilometer. I Stockholms innerstad finns till exempel mycket lind, men även balkongodlingar så det kan bli en salig blandning, säger Pim Bendt.

ANNONS

Vem som helst får skaffa en kupa och ställa upp den på sin tomt, eller gård. Men en god ide är att gå en grundkurs och kolla läget med sina grannar innan man dra i gång, menar Horst Frank, bitillsynsman i Stockholms län.

– Bina behöver tillsyn året om, även om man bara matar dem på hösten efter att man tagit honungen. Så det är ett ansvar, men också en väldigt kul hobby, säger han.

Fakta

Tips till dig som vill bli biodlare

Gå en kurs hos en biodlarförening. Och köp gärna bisamhället från dem, så du vet att bina är friska.

Kolla läget med grannarna innan du drar i gång.

Anmäl uppställningsplatsen till länsstyrelsen.

Mer info finns på biodlarna.se

Källa: Länsstyrelsen