Snart blommar det i Huddinge

Jocke Liukkonen planterar penséer vid Flemingsbergs station.
Jocke Liukkonen planterar penséer vid Flemingsbergs station.
Huddinge kommun har redan satt ut 1 700 penséer. Men det ska bli mer blomsterprakt.

– Från och med i år satsas det extra, säger parkförmannen Jocke Liukkonen.

Både kommunen och bostadsbolaget Huge sätter ut blommor på våren och sommaren. Men från och med i år har kommunens parkförmän mer pengar än tidigare att röra sig med när det gäller inköp av blommor.

– Jag har 15 000 kronor, från och med i år är det specificerat en budget för blommorna. Det är mycket mer än tidigare, säger Jocke Liukkonen.

Tillsammans har de fyra parkförmännen 60 000 kronor att röra sig med och nu finns 1 700 penséer utspridda i Sjödala-Fullersta, Skogås, Vårby och Flemingsberg.

– I mitt område har vi satt ut vid Flemingsbergs station, i Visättra, vid lekplatser och på andra små ställen, berättar Jocke Liukkonen.

Efter skolavslutningarna fyller de på med andra sommarblomster. På många ställen runt om i Sverige har man dåliga erfarenheter av examensfirande och blomsterplanteringar. Därför får en del plantor vänta till efter studenten.

– Jag satsar på malva (en blomma som kan vara vit, rosa eller rödlila). Malva har jag planterat hemma i min trädgård och jag tycker de är vackra. Vidare kan det bli petunior, lobelia, prästkragar och lite annat, säger Jocke Liukkonen.

Utmed trafiklederna kommer det att stå stora urnor med blommor.

– Totalt är blomsterprogrammet värt 250 000 kronor, säger Lars Lantz, chef på gatu- och parkdriftavdelningen.

Huge sätter mestadels ut blommor vid förvaltningar och hus som ägs av bolaget. Men även i Huddinge centrum.

– Vid alla entréer in till centrum finns urnor med olika blommor. Det är mycket penséer under våren och när de är överblommade kan man byta till exempelvis tagetes, prydnadsgräs och nejlikor, säger Jari Haapa, trädgårdsansvarig för distrikt Sjödala-Fullersta.

Fakta

Blommor på väg

Många urnor kommer att stå längs trafikleder, exempelvis:

Storängsleden

Kommunalvägen

Smista allé

Häradsvägen

Regulatorvägen

Kvarnängsvägen

Österleden

Häradsvägen/Mälarvägen