Blommor och kramar för polisen i Farsta

Farsta centrum på måndagen. Marianne Thörnblom visar uppskattning för polisens jobb.
Farsta centrum på måndagen. Marianne Thörnblom visar uppskattning för polisens jobb.
Thomas Levander från centrum och polisen Daniel, vars kollega Elias får en kram.
Thomas Levander från centrum och polisen Daniel, vars kollega Elias får en kram.
Populär polis.
Populär polis.
Blomsterkvastar, kramar och uppskattande ord mötte de poliser som på måndagen patrullerade i Farsta centrum efter terrordådet. Polisen kommer ha en ökad närvaro i centrum hela veckan.

– Bra jobbat!

En man i rullstol kör förbi och gör tummen upp till poliserna Elias och Daniel utanför Farsta centrums tunnelbana. Tio meter bort står polisbilen parkerad – med blommor i massor instuckna under torkarbladen.

– De har varit väldigt, väldigt duktiga. Det känns lugnt när de är här, säger Marianne Thörnblom från Tallkrogen efter att ha lagt dit en bukett påskliljor.

Många ville tacka polisen.

– Det är många som tackar för vårt jobb och vill prata om det som har hänt. Vissa är oroliga och rädda att det ska hända igen, säger Elias, en av fyra poliser som patrullerar Farsta centrum denna gråa, blåsiga aprilmåndag.

Ingen specifik hotbild

Polisens trygghetsinsats i centrum kommer att pågå åtminstone fram till påsk. Det ska dock inte finnas någon specifik hotbild mot Farsta centrum. Insatsen är en del av en generell ökad bevakning av publika platser efter terrordådet i fredags.

– Det kommer nog att pågå ett tag framöver. Behovet ses över kontinuerligt, säger Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen.

Därför stängde centrum i fredags

I fredags eftermiddag, ungefär två timmar efter lastbilens vansinnesfärd i city, stängde Farsta centrum ner och besökarna uppmanades via högtalare att lämna lokalerna.

Beslutet togs av centrumägaren Atrium Ljungberg i samråd med polisen.

– Det var inte så att det fanns någon hotbild mot Farsta centrum. Men efter att vi bland annat mött oro från personal i våra butiker tog vi beslutet att stänga alla våra anläggningar i Stockholmsområdet, berättar Thomas Levander, marknadsområdeschef för Farsta centrum.

Många besökare i helgen

Under resten av helgen hade centrumet öppet som vanligt. Thomas Levander säger att det var överraskande mycket folk.

– Vi hade tio procent fler besökare än motsvarande helg förra året. Det tyder på att folk känner sig trygga och att man tycker det är viktigt att visa att man inte låter sig påverkas, säger han.

Inga nya betonghinder på gång

I Farstagången och utanför enstaka butiker har Farsta centrum betonghinder som ska stoppa fordon från att komma fram. De har funnits där ett tag – syftet är främst att förhindra så kallade crash and grab-rån. Enligt Thomas Levander finns inga planer på att sätta dit fler hinder.

– Nej, inte i nuläget. Vi har inte bedömt att det som hände på Drottninggatan är en risk i Farsta centrum.